Při obchodování s palivy měli stát připravit o miliardy

Praha - Policie ukončila vyšetřování obřích daňových úniků a podala návrh na obžalobu v případu, v němž je stíhaný perský obchodník Shahram Abdullah Zadeh, který už téměř rok tráví ve vazbě. Spolu s ním je obviněno dalších 14 osob. Organizovaná skupina měla při obchodování s palivy připravit stát na daních o 2,3 miliardy korun. „Vyšetřování již bylo ukončeno, do konce února probíhalo seznamování se spisem a policejní orgán již předložil návrh na obžalobu. Já se nyní spisem zabývám,“ řekl exkluzivně pro ČT dozorující státní zástupce Aleš Sosík.

Podání samotné obžaloby k soudu je pak otázkou příštích sedmi dnů. „Není tajemstvím, že roční lhůta vazby končí 19. března - přesně v tento den před rokem proběhla realizace,“ uvedl Sosík. Pokud by tak do této doby žaloba nepadla, byl by propuštěn Zadeh, který i rok poté, co ho policie zadržela v prezidentském apartmá hotelu Hilton, zůstává ve vazbě. Krajský soud v Brně totiž nedávno zamítl i jeho druhou stížnost proti setrvání ve věznici. Jak zjistila ČT, za Zadeha nabídlo osm lidí složení kauce ve výši 80 milionů korun.

Podle Krajského soudu v Brně, který o stížnosti rozhodoval, je však stále důvod k obavě, že by Zadeh uprchl do zahraničí. „Obviněný je jednak osobou zvyklou zdržovat se v kterékoliv zemi, osobou, která ovládá celou řadu jazyků, a dále, jak sám podrobně rozvádí, je majitelem, eventuálně je finančně zainteresován, v celé řadě společností umístěných po celé zeměkouli. Takže na rozdíl od běžných obžalovaných, s kterými se soudy setkávají, tomuto obviněnému bezpochyby by nečinilo potíže žít v kterékoliv zemi a živit se jakoukoliv činností, zřejmě také s dobrým finančním zázemím do počátku,“ konstatoval soudce Miroslav Dlouhý.

Výši navrhované kauce označil soudce za „v běžné praxi velmi vysokou“, avšak připomněl, že škoda, kterou měl Zadeh se spoluobviněnými státu způsobit, je mnohonásobně vyšší. Dodal, že nejsou známy ani majetkové poměry složitelů kauce, což je jeden z předpokladů jejího připuštění. „Byly to, řekněme, různé osoby z okruhu jeho rodinných přátel, obchodních přátel a známých,“ upřesnil státní zástupce Sosík.

Krajský soud nevyhověl ani stížnosti vrchního státního zastupitelství, které požadovalo uvalení vazby i kvůli obavě z pokračování v trestné činnosti. Soudce Dlouhý však argumentoval, že Zadeh je již osobou obecně známou, a proto je tato obava „výrazně snížena“. 

Hlavní organizátory obřích daňových úniků zadržela protikorupční policie loni v březnu. Celkem 15 osob je stíháno pro zvlášť závažný zločin krácení daně, poplatku a podobné povinné platby a také z účasti na organizované zločinecké skupině. Ve vazbě je už ale pouze Zadeh a údajně jeho pravá ruka Daniel Rudzan.

Tato skupina měla z Německa a Slovinska dovážet pohonné hmoty a poté prostřednictvím řetězce více než šesti desítek firem s nastrčenými bílými koňmi obírat stát na daních pomocí falešných daňových přiznání. Z více než 400 milionů litrů paliva měli odvést zhruba 2,3 miliardy korun na daních. Zaplatili však pouze necelé tři miliony korun.