Dobývat Pražský hrad generál Petr Pavel nehodlá

Praha – Generál Petr Pavel, který letos v červnu usedne do čela Vojenského výboru Severoatlantické aliance, s kandidaturou na prezidenta v příští volbě hlavy státu nepočítá. Řekl to v Interview ČT24. Podle jeho slov mu aktivní služba, kterou ještě minimálně po tři roky bude vykonávat, nedovoluje se jakkoli politicky angažovat. Generál Pavel přesto vzdal dík za podporu všem, kteří ho ke kandidatuře pobízejí.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

„Jestliže jsem vojákem v činné službě, pak je mi jakákoli aktivita zapovězena. Nemohu ani vyvíjet žádnou předvolební kampaň. Já se musím držet toho, že pro mě jako vojáka tohle nepřipadá v úvahu,“ řekl v Interview ČT24 Petr Pavel k rojícím se spekulacím o jeho budoucím dobývání Pražského hradu. „A navíc, já do politiky rozhodně jít nechci,“ uzavřel spekulace třiapadesátiletý generál.

V médiích se postupně objevily informace o možné Pavlově kandidatuře na prezidentskou funkci. Facebooková stránka „Petr Pavel prezidentem“ má jen několik týdnů po svém vzniku kolem 6 tisíc fanoušků. Sám Petr Pavel minulý týden v Hospodářských novinách přiznal, že mu zájem tisíců lidí lichotí. Přestože o své kandidatuře nemluvil, ani ji jednoznačně nevyloučil.

Období, na které byl Pavel zvolen do nejvyšší vojenské funkce NATO, je tříleté. Ze své mise by se měl tedy vrátit na podzim 2018 čili po prezidentských volbách. „Míním vojákem zůstat až do podzimu roku 2018, kdy mi končí služba v uniformě na základě věkové hranice,“ uvedl v Interview zatím ještě náčelník generálního štábu. Po tuto dobu se chce zcela plně věnovat své funkci ve výboru a nepředpokládá, že by mu zbýval čas na cokoli jiného.

Vydáno pod