K 31. prosinci zaniká ODA

Praha - Ke konci roku zaniká ODA, Občanská demokratická aliance, kdysi silná strana, zastoupená i v několika vládách. Podle její předsedkyně Jiřiny Novákové  ztratila jakoukoliv politickou moc, a proto končí. O rozpuštění ODA rozhodla celostátní konference strany 1. prosince.

ODA vznikla přesně měsíc po sametové revoluci. Prvním předsedou se stal fyzik a signatář Charty 77 Pavel Bratinka. V roce 1992 a 1996 se stala součástí vlády Václava Klause, 1998 pak vládního kabinetu Josefa Tošovského. Prosazovala například privatizace a restituce, vstup do NATO, profesionalizaci armády nebo decentralizaci státní správy na kraje. Straně se ale nevyhnuly ani skandály, například kvůli Janu Kalvodovi, který neoprávněně užíval titul doktora práv nebo nejasnosti kolem sponzorských darů.

Po roce 1998 začal vliv ODA postupně upadat. Dnes už má mandáty jen v koalicích na místních úrovních a zastoupení ve sněmovně ztratila. Rozhodla se proto skončit.
    
„Její zanikání bych hodně relativizoval, protože nejschopnější lidé z té strany přešli do různých jiných stran,“ komentuje rozpad ODA Bohumil Pečínka z časopisu Reflex. Mezi bývalé členy ODA patří i čtyři členové současné vlády - ministryně obrany Vlasta Parkanová, ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, spravedlnosti Jiří Pospíšil a kultury Václav Jehlička.