CzechTek 2005 na Tachovsku - zásah, který vyvolal silnou vlnu kritiky

Mlýnec (Tachovsko) - CzechTek, který se konal na konci července 2005, si česká veřejnost pamatuje nejlépe ze všech uplynulých ročníků –  29. července 2005, se na louku poblíž Mlýnce na Tachovsku začali sjíždět mladí vyznavači letních hudebních technoparty. Akce nazývaná tehdy již několik let CzechTek však druhý den skončila tvrdým zásahem policie, jenž si vyžádal desítky zraněných na straně technařů i policistů a následně vyvolal ostré protesty veřejnosti i debatu mezi politiky.

Organizátoři technoparty si pronajali na pořádání akce louku u Mlýnce na Tachovsku. Již na počátku akce docházelo ke konfliktům s policií. Strážci zákona odmítali technaře do lokality vpustit a zablokovali sjezd z dálnice, kterou účastníci svými vozy ucpali. Do druhého dne se počet návštěvníků technoparty zvýšil na stovky až tisíce. Majitelé okolních pozemků, po kterých technaři na pronajaté místo přijížděli, na ně podali trestní oznámení. Situaci poté posoudil státní zástupce společně se soudním znalcem, kteří dospěli k názoru, že účastníci CzechTeku spáchali trestný čin poškozování cizí věci. 

Policie nakonec v sobotu 30. července proti zhruba 5000 mladých lidí tvrdě zasáhla a technoparty násilím ukončila. Tisícovka policistů, převážně těžkooděnců, použila slzný plyn, pendreky, výbušky a vodní děla. Zraněno bylo 35 účastníků technoparty a 47 policistů. Technaři přitom policisty vinili z brutality. V televizi se například objevily záběry, na nichž skupinka policistů bije jednoho z účastníků technoparty.

Policejní zásah, jenž mimo jiné stál více než 31 milionů korun, vyvolal rozporuplné reakce. Postup policie kritizovala zejména tehdy opoziční ODS, prezident Václav Klaus, ale i někteří tehdejší vládní politikové. Naopak tehdejší ministr vnitra František Bublan i premiér Jiří Paroubek (ČSSD) zákrok policie hájili. Podle Bublana byl zásah nezbytný. Prezident jej ale označil za hrubou chybu. Výhrady k postupu policistů uvedl později ve své zprávě i tehdejší ombudsman Otakar Motejl. Násilné ukončení akce vyvolalo v létě 2005 vlnu protestů. Největší demonstrace odpůrců zásahu se konaly před sídlem ministerstva vnitra na pražské Letné.

Postup policie následně vyšetřovala Inspekce ministra vnitra. Obdržela přes stovku trestních oznámení, většinu z nich ale odložila - buď kvůli přílišné obecnosti, nebo proto, že se nepodařilo prokázat vinu konkrétních policistů. Nakonec v lednu 2009 Nejvyšší státní zastupitelství prošetřování policejního zásahu ukončilo s tím, že policisté postupovali v souladu se zákonem.

Několik technařů bylo naopak obviněno z útoku na policisty, soudy je však většinou podle dostupných údajů osvobodily, případně uložily podmínku nebo bylo řízení zastaveno. V civilním sporu se na stranu technařů postavil například Městský soud v Praze. Ten předloni rozhodl, že za nepřiměřený policejní zásah se musí ministerstvo vnitra omluvit dvěma účastníkům technoparty a finančně je odškodnit.

Vydáno pod