Oranžový truck ČSSD už může vyjet na silnice

Praha - Společnost Tuareg Racing, která pro ČSSD provozuje volební truck s návěsem používaný na mítincích, už straně dodala potřebná povolení. Devatenáctimetrový truck přesahuje povolenou délku, a proto potřebuje zvláštní výjimku, aby mohl vyjet na české silnice. Tu ale strana ještě dnes dopoledne stále neměla, i když ji firma opakovaně ujistila, že všechny potřebné dokumenty má. Truck tak po silnicích jezdil protiprávně. Majitel firmy Josef Kakrda už se za pochybení omluvil. Příčinou podle něj bylo pozdní podání žádosti. Povolení stojí 6000 korun a platí tři měsíce pro celou českou silniční síť.

Chybějícího povolení si nevšimli ani celníci, kteří kamion v pondělí na dálnici mezi Prahou a Teplicemi kontrolovali. Zaměřili se ale pouze na zařízení pro měření mýtného. ČSSD už přitom v historii podobné problémy měla. Před dvěma roky měly dvoupatrové autobusy od Tonyho Blaira v technickém průkazu špatnou barvu. Původní červenou strana přebarvila na oranžovou.  

Podle majitele firmy Tuareg Racing vznikla ČSSD si nebyla jista, zda provozovatel povolení má, a chtěla proto o něj požádat sama. Její právníci byly připraveni podat žádost ještě dnes. Ministerstvo uvedlo, že by ho možná stihlo vydat do neděle. Jízdní soupravy i s návěsem mohou mít podle předpisů maximální délku 16,5 metrů. Jsou-li delší, pohlíží se na ně jako na nadměrný náklad a musí mít povolení ke zvláštnímu užívání. Kontrolu provádí policie nebo celní správa. Obecní úřad může za porušení předpisu ve správním řízení dát majiteli vozidla pokutu až 500.000 korun.

Jaroslav Tvrdík:

„Je to nepříjemné, mrzí nás to a svým způsobem to poškodilo i kampaň.“

Provozovatel ČSSD opakovaně ujistil, že všechna potřebná povolení má. Sociální demokracie má podmínky provozu smluvně zajištěny. V případě jejich nedodržení proto byla podle svého volebního manažera Jaroslava Tvrdíka připravená vyvodit patřičná opatření.