Sněmovna podpořila existenci Úrazové nemocnice v Brně

Praha - Brněnská Úrazová nemocnice by měla pokračovat ve své činnosti a měla by v budoucnu připadnout městu. Na dnešní mimořádné schůzi sněmovna schválila zákon poslanců ČSSD, který to má zaručit. Pokud ho odhlasuje Senát a následně podepíše prezident, vstoupí zákon v platnost.

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) měl v úmyslu brněnskou „úrazovku“ zrušit a přesunout její části do nově vzniklého moderního traumacentra v Bohunicích. Plán ale překazilo 98 ze 159 zákonodárců přítomných na dnešním zasedání, kteří hlasovali pro zachování a převod nemocnice ze státu na město. Návrh sociálních demokratů podpořili i tři občanští demokraté, tři lidovci a pět zelených. Mnozí poslanci ODS a KDU-ČSL se zdrželi, proti byli jen někteří.

ČSSD tvrdila, že pokud by se nemocnice rušila a personál se přesouval, špičkový tým odborníků by se rozpadl a péče o lidi s těžkými poraněními by se mohla zhoršit. Zastáncem brněnské nemocnice byl dlouhodobě také lidovec Ludvík Hovorka, pro její zachování zvedl ruku i dnes. „Tým (odborníků) funguje téměř jako vojensky řízená organizace, byl by zločin nemocnici rušit,“ sdělil Hovorka.

V médiích se také spekulovalo, že hlasování o úrazové nemocnici ovlivní i sestavování koalice v Jihomoravském kraji, to ale dnes pravděpodobný hejtman Michal Hašek popřel. Ministra zdravotnictví rozhodnutí poslanců ale nevyvedlo z míry a trvá na tom, že ta nejdůležitější část nemocnice - traumacentrum - v Úrazové nemocnici stejně nebude.

Brněnští představitelé rozhodnutí vítají

Brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD) rozhodnutí poslanců uvítal. „Je to dobrá zpráva pro nemocnici, pro pacienty, pro město Brno i celý kraj. Jsem rád, že zvítězil zdravý rozum nad nekoncepčností,“ řekl. Šéf poslanců ČSSD a nastupující jihomoravský hejtman Michal Hašek oznámil, že vedení města je připraveno převzít nemocnici a následně jednat se zdravotními pojišťovnami o jejím financování. Šéf Všeobecné zdravotní pojišťovny Pavel Horák již dříve uvedl, že jeho pojišťovna by nejspíš s nemocnicí smlouvy o úhradách péče neuzavřela. VZP totiž bude hradit pracoviště pro léčbu vážných úrazů v bohunické nemocnici, kam se měli podle Julínkových záměrů přesunout zdravotníci z „úrazovky“, a nepředpokládá financování dalšího centra se stejným zaměřením.

Vydáno pod