Komunistický poslanec Vondruška čelí obvinění za týrání vězně

Liberec - Liberecký státní zástupce obžaloval komunistického poslance a bývalého vězeňského dozorce Josefa Vondrušku ze zneužívání pravomoci veřejného činitele. Vondruška podle bžaloby bil na začátku 80.let ve věznici v Minkovicích u Liberce politického vězně Jiřího Wolfa. Komunistickému poslanci hrozí trest tři až deset let vězení. Poslanecká sněmovna vydala loni v září Vondrušku k trestnímu stíhání. Komunistický poslanec svou vinu popřel a Wolfovu výpověď označil za lživou.

Podle policie i státního zastupitelství způsobil Vondruška svým jednáním „zvlášť závažný následek“. Vondruška nechce do pravomocného rozhodnutí soudu o celé záležitosti s nikým mluvit. Již dříve se poslanec ve sněmovně hájil tím, že se při výkonu služby žádného protizákonného jednání nedopustil. Jiřího Wolfa měl ale Vondruška mlátit pěstmi i obuškem. „Nejdříve nám popřáli hezké vánoce a pak nás seřezali,“ tvrdí Wolf o dozorčích praktikách.

Také další tehdejší vězeň Jiří Gruntorád potvrzuje, že jej nynější komunistický poslanec šikanoval. Trestal ho prý za existující i neexistující prohřešky.

Představitelé KSČM nechtějí kauzu svého kolegy vůbec komentovat. Šéf komunistického poslaneckého klubu Jiří Dolejš sám vítá, že celou věc rozhodne soud, který zamezí dalším spekulacím. Rozhodně prý ale kauza nijak neovlivní povolební jednání s ČSSD.