Brněnská Úrazová nemocnice má nového ředitele

Brno - Úrazovou nemocnici v Brně převezme od soboty 3. ledna nový ředitel. Kvůli situaci ve zdravotnickém zařízení dnes mimořádně zasedali městští radní, kteří do funkce šéfa nemocnice dosadili místostarostu Brna-Žabovřesk Karla Doležala. Ten je také někdejším náměstkem ředitele Nemocnice Milosrdných bratří. Nemocnici prý Doležal povede jen dokud rada města nevybere nového ředitele v řádném výběrovém řízení.

„Je ekonomem a pro přechod nemocnice pod statutární město Brno je velice důležité mít ve vedení ekonoma,“ řekl primátor Roman Onderka (ČSSD) s tím, že Doležal má zároveň zkušenosti z nemocničního managementu, takže ani v tomto směru není nováčkem. Městští radní dnes zároveň odvolali dosavadního ředitele Romana Krause, který zároveň řídí Fakultní nemocnici Brno (FNB). Vedením úrazovky ho nedávno pověřil ministr Tomáš Julínek (ODS). Úrazová nemocnice však ode dneška funguje pod správou města Brna, kam ji z pravomoci státu převedl zákon, který v parlamentu prosadili sociální demokraté. Chtěli tak zabránit Julínkem plánovanému zrušení nemocnice.

Radní o situaci v nemocnici budou v příštích dnech znovu jednat. Čeká je třeba rozhodnutí o tom, zda si Úrazová nemocnice bude od FNB pronajímat přístroje, které využívá. Nemocniční techniku ministr nedávno převedl z vlastnictví Úrazové nemocnice do majetku FNB, prý tak rozhodl jako správný hospodář se státním majetkem.

Roman Onderka
Zdroj: ČT24