Soud poslal muže za zneužívání chlapců na osm let do vězení

Praha - Pětatřicetiletý Pavel Hovorka má jít za zneužívání chlapců na osm let do vězení, rozhodl tak Městský soud v Praze. Hovorka se měl s chlapci seznamovat přes internet a některé pak nutil k pohlavnímu styku. Podle obžaloby je vydíral nebo jim nabízel peníze, v několika případech je prý znásilnil, tento trestný čin ale soudkyně překvalifikovala na pohlavní zneužití. Po odpykání trestu má Hovorka nastoupit sexuologickou ústavní léčbu. Rozsudek zatím není pravomocný, Hovorka se na místě odvolal. Počtem zneužitých chlapců jde o jeden z největších případů české kriminalistiky.

Muž sponzoroval dětské domovy, takto se také seznámil se svou první obětí. Chlapec vyhrál v roce 2005 soutěž dítě VIP, kterou vypsal Hovorka. Vítěz s ním měl strávit dva týdny v Praze. Podle žalobců ho pak Hovorka zneužil na vrátnici, kde pracoval. U soudu vypovídal i bývalý nájemce bistra, které s vrátnicí sousedí. Hovorka si podle něj do vrátnice přivedl až stovku chlapců.  

Další oběti už si pak Hovorka vyhledával na internetových seznamkách. Většinou si s nimi nějakou dobu dopisoval a telefonoval, pak je pozval k sobě do práce, kde několik z nich údajně donutil k pohlavnímu styku. Za to jim nabízel peníze, některé také vydíral tím, že prozradí jejich homosexuální orientaci a zveřejní jejich nahé fotografie, které mu chlapci za úplatu poslali.

V případu prý chybovaly i dětské domovy

Hovorka se podle rozsudku dopustil v sedmi případech pohlavního zneužívání, šestnáctkrát ohrozil mravní výchovu mládeže, ve 13 případech chlapce vydíral a několikrát nezletilé sváděl k pohlavnímu styku. Hovorka vinu odmítá. Celkem podle žalobců zneužil 20 chlapců, jeden z nich dokonce utrpěl těžkou újmu na zdraví. Všichni chlapci Hovorku usvědčili, soud měl navíc k dispozici jejich nahé fotografie a e-maily, kterými Hovorka disponoval.

Soudkyně upozornila, že selhaly veškeré mechanismy půjčování dětí z dětského domova. V jednom případě si odtud Hovorka půjčil desetiletého chlapce, aniž by si vedení domova ověřilo, kde muž vůbec bydlí, trvalé bydliště má totiž Hovorka hlášené na městském úřadě a žil na vrátnici. „Pan Hovorka se s námi kontaktoval, měl s námi určité společné projekty, navštěvoval děti. Nebyl víceméně důvod, proč nepustit chlapce do Prahy,“ uvedla ředitelka Dětského domova v Uherském Ostrohu Jana Frühaufová. Soudkyně ale také poukázala na to, že byli chlapci lehkovážní, protože si inzerát do internetové seznamky dali sami - chtěli se seznámit nebo vydělat peníze.

Hovorka vinu popírá, podle znalců trpí efebofilií

Soud přihlédl k Hovorkově snížené příčetnosti, ale přitížilo mu, že ničeho
nelituje, vinu popíral a odmítl vypovídat. Obviněnému byla také nařízena ústavní sexuologická léčba, protože podle znalců trpí efebofilií - náklonností vůči dospívajícím chlapcům. Znalci u Hovorky také konstatovali sklon ke zkreslování výpovědi. Podle nich je mentálně retardovaný.