Soud v Brně potrestal za padělání peněz členy ukrajinské mafie

Brno - Brněnský krajský soud dnes potrestal 13 členů ukrajinské mafie. Šéf skupiny, která byla podle obžaloby součástí takzvané luhaňské brigády, Pavlo Nikoljuk má jít na 13 let do vězení. Jeho komplicům soud uložil 13 let až deset měsíců nepodmíněně. Tresty udělil za obchodování s falešnými dolary a eury, podvody a nedovolené držení zbraní. Obžalovaným hrozilo až 15 let vězení. Část se jich proti rozsudku odvolala, část si ponechala lhůtu na rozmyšlenou.

Skupina se podle rozsudku snažila ve směnárnách, restauracích či přes další lidi prodat padělané dolary a eura. Někdy se jim to podařilo, jindy kupující falešné bankovky poznali. Někteří členové gangu navíc používali padělané doklady nebo u nich policie našla zbraně a náboje, aniž měli zbrojní průkaz.

Soudce Daniel Plšek potvrdil, že trestné činy, za které byli členové skupiny odsouzeni, se podařilo prokázat. Svědčí o tom podle něj policejní odposlechy a také některá svědectví. Část činů, z nichž obžalované vinil státní zástupce, se podle soudu neprokázala.

Členové gangu dostali tvrdé tresty 

Tresty přesto u šesti obžalovaných přesáhly desetiletou hranici. Dva muže poslal soud na zhruba pět let do vězení, dalším pěti lidem udělil tresty kratší. Čtyřem z nich bylo vězení podmínečně odloženo. Ve skupině byli zastoupeni Češi a Češky, Slovák, Ukrajinci, Srbové i Bělorus. Většina dlouhodobě pobývala v ČR. Jak členové gangu bankovky získali, se u soudu neprokázalo. Podle soudce se lze domnívat, že pocházely z padělatelských dílen v Izraeli.

Luhaňská brigáda je nejsilnější odnoží ukrajinské mafie působící na Moravě a ve Slezsku. Gang podle státního zástupce Milana Richtra vyráběl natolik kvalitní padělky bankovek, že je od pravých obtížně rozeznávali i mnozí specialisté z bank a směnáren. Na trh dodala skupina padělky v hodnotě několika milionů korun.