Nakupte si edisonovské žárovky do zásoby, radí lidem prezident

Praha - Prezidentu Václavu Klausovi se nelíbí nařízení EU, podle něhož bude od 1. září ve všech obchodech v zemích EU zakázán prodej klasických stowattových žárovek, které by postupně měly nahradit nové, úspornější zářivky. Při páteční prezentaci své nové knihy Modrá planeta v ohrožení proto Klaus nepřímo vyzval občany, aby si dosavadní žárovky, jež budou zakázány, nakoupili do zásoby.

„Kdybych byl normálním občanem, který běžně chodí do našich nákupních center, tak bych opravdu před 1. zářím skoupil na zbytek svého, určitě už ne dlouhého, života dostatečnou zásobu žárovek,“ prohlásil Klaus podle dnešních Lidových novin. Chce to prý udělat z nostalgie: „Abych používal staré dobré edisonovské žárovky a nenaskakoval na tu modernu, která dnes kolem nás vzniká.“ Podle Klause je hloupost, když lidem někdo diktuje, co si mají koupit či kolikrát denně rozsvítit.

Klausova nová kniha Modrá planeta v ohrožení se opět zabývá tématem globálního oteplování. Klaus v ní znovu varuje především před údajnou hysterií kolem změn klimatu. Kniha navazuje na Klausův předchozí text ke stejnému tématu - Modrá, nikoli zelená planeta, který vyšel před dvěma lety.