Chrudim se bojí, že obchvat opět nebude

Chrudim – Ministerstvo dopravy se ve jménu úspor rozhodlo zrušit velkou část staveb. Obyvatelé Chrudimi se obávají, že na seznamu zrušených dopravních staveb bude i plánovaný městský obchvat. Jeho stavbu jako relativně nedůležitou zrušilo ministerstvo dopravy už několikrát, východočeské město se tak stále dusí ve zplodinách aut, která projíždějí po dvou státních silnicích, které se v Chrudimi kříží.

Ministerstvo dopravy chce oficiálně oznámit, které stavby odloží, až ve čtvrtek. Ve Chrudimi už ale mají jasno – obchvat opět nebude. Že z Chrudimi tranzitní doprava nezmizí, naznačilo i samotné ministerstvo dopravy. „Obecně se dá říci, že se to dotkne staveb menšího rozsahu – což obchvaty měst jsou,“ uvedl mluvčí úřadu Karel Hanzelka.

Obyvatelé města pod vedením sdružení Chrudimští patrioté na podporu stavby obchvatu už dvakrát demonstrovali – zablokovali přechody na hlavních silnicích. V době blokády ale zřejmě městem neprojížděl žádný vlivný úředník, takže se stavba opakovaně odložila.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Sdružení zřejmě připraví i další protestní akce. „Peníze jsou na to, aby se neohrožovalo zdraví lidí. Nejde o to, že je tady špatná doprava. Jde o zdraví lidí a to je potřeba řešit okamžitě a velmi rychle,“ upozornil Pavel Pavlíček ze sdružení Chrudimší patrioti.