Tyranů, které policie vykázala z bytu, značně přibylo

Praha - Pořádková policie loni vykázala v souvislosti s domácím násilím z domácností 1 054 lidí, tedy o 311 víc než v roce 2009. Meziroční nárůst tak činí přes 40 procent. Téměř vždy šlo o muže, statistiky zahrnují 29 vykázaných žen. V meziročním srovnání v loňském roce výrazně narostl i počet nasazení pořádkových jednotek a těžkooděnců, především kvůli rizikovým sportovním zápasům.

Vykázat z domova osoby, které ubližují svým nejbližším, může policie od ledna 2007. Opatření chrání oběti před dalšími případnými útoky. Podle odborníků proto není ani tak důležitý počet vykázaných jako počet dospělých a dětí, které byly díky němu ušetřeny dalších výpadů a týrání.

Občanské sdružení ROSA, které pomáhá týraným ženám, spustilo loni na podzim informační kampaň „Přijďte včas“, která má zajistit dostupnost informací pro oběti domácího násilí tak, aby ho dokázaly včas zastavit. Kampaň, jejíž součástí jsou tři krátké spoty, podporuje také Česká televize. V klipech se upozorňuje na to, že každá čtvrtá žena se setká s násilím ze strany partnera a desítky žen jsou v ČR svými partnery ročně zabity. Týrání se týká ale i mužů.

Narostl i počet zásahů u fotbalových utkání

Zatímco v roce 2009 policie evidovala 183 případů nasazení pořádkových jednotek u rizikových utkání, loni jich napočítala 508.

Celkově pořádková policie loni asistovala na fotbalových utkání ve zhruba 1500 případech, drtivou většinu z toho tvoří přítomnost policie mimo stadion. Asistence na stadionech se loni podle statistik odehrála v 15 případech. Celkově jde ve srovnání s rokem 2009 o zhruba procentní nárůst.

Vydáno pod