První registrovaný pár získal dítě do pěstounské péče

Praha – První registrovaný pár může s posvěcením úřadů vychovávat dítě v pěstounské péči. Uvedl to server iDnes.cz s tím, že oficiálně je pěstounem jen jeden z partnerů. Homosexuální či nesezdaný pár si totiž dítě osvojit nesmí. Dítě je postižené, předtím se pro něj rodinu najít nepodařilo.

Podle mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Viktorie Plívové jde o první případ, kdy byl vybraný žadatel zcela jednoznačně posuzován i s ohledem na svou homosexuální orientaci. „Žadatel byl posuzován společně s partnerem, s nímž žije v partnerském svazku. Jako vhodný pěstoun pro dítě byl však vybrán pouze jeden z těchto partnerů, který si požádal o zprostředkování pěstounské péče a byl zařazen v evidenci žadatelů o pěstounskou péči,“ řekla serveru iDnes.cz.

Podobný případ už prý mohl řešit i některý z krajů, ministerští úředníci totiž hledají náhradní péči až pro ty děti, které kraje nedokázaly umístit. Dítě má kombinované zdravotní postižení, víc ale mluvčí sdělit nechtěla s tím, že rodiče si nepřáli medializaci.

V Česku je registrovaných víc jak 1 100 párů

Například ředitelka Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková průlomové rozhodnutí úřadu vítá. „Určitě je to lepší řešení, než když by zůstalo v ústavní péči. Na druhou stranu je podle mého přesvědčení lepší, když má dítě mámu a tátu, když si jej osvojí či jej vychovávají manželské páry,“ konstatovala. Naproti tomu předseda Asociace náhradních rodin České republiky Aleš Dietrich si myslí, že dítě z ústavu už si do života nese i tak velkou zátěž, homosexuální rodina je prý handicapem navíc.

Podle českého zákona si člověk, který žije v registrovaném partnerství, nesmí dítě osvojit. Pokud ale jeden z partnerů o dítě pečuje, podílí se na výchově i jeho protějšek. O pěstounské péči norma nemluví. Registrované partnerství uzavřelo v Česku do března tohoto roku přes 1 100 párů.

Zájmy homosexuálů chce hájit i nová platforma PROUD, která svou činnost zahájila v květnu. Chystá se bojovat za zrovnoprávnění homosexuálů, transsexuálů a dalších menšin s ostatními. Chce dosáhnout mimo jiné právě toho, aby lesbické ženy a gayové mohli adoptovat děti. Mezi hlavní cíle PROUDu patří uzákonění možnosti osvojit nejen vlastního potomka partnera či partnerky, ale i děti z ústavů. „Jsme nová generace a otevřeně požadujeme možnost osvojení dětí,“ řekla už dřív Martina Štěpánková z PROUDu.

Vydáno pod