Opilý otec proboural autem věznici Bory, jel si pro syna

Plzeň - Bránu plzeňské věznice Bory v noci na dnešek prorazilo civilní osobní auto Škoda Octavia. Dva muže, kteří byli uvnitř, ale zadržela na nádvoří ostraha. Podle informací České televize byli oba pod silným vlivem alkoholu. Jeden z nich, Antonín Šafář souzený dříve za vraždu, si do věznice přijel pro syna, který si zde odpykává trest za pokus o vraždu. Při incidentu nebyl nikdo zraněn. Policisté v areálu věznice stále zůstávají, spolu s ozbrojenci vězeňské služby hlídají poškozenou vstupní bránu.

„Na místě jsme ve spolupráci s příslušníky vězeňské služby zadrželi dva muže ve věku 52 a 48 let, oba mají trvalé bydliště hlášené v Plzni,“ uvedla policejní mluvčí Martina Korandová. Osmačtyřicetiletý Antonín Šafář byl podle informací ČT před časem souzený za vraždu a nyní je v podmínce. Do věznice si přijel pro pětadvacetiletého syna, který si zde odpykává trest za pokus o vraždu a ve vězení má být až do roku 2019. „Motiv činu se stále šetří, ale zřejmě je naprosto jasné, jaký byl,“ uvedla mluvčí Vězeňské služby ČR Markéta Prunerová.

Osobní vůz do věznice nacouval

Strážníci zaznamenali silný náraz do vjezdové brány ve středu ve 20:47. Okamžitě proto spustili alarm a zavolali policii. Po prvním nárazu se ještě auto do areálu věznice nedostalo, po chvíli ale následoval druhý silný náraz, kterým už se pachatelům podařilo bránu prorazit a dostat se až na nádvoří věznice. Ostraha věznice auto okamžitě obklíčila a oba pachatele zadržela. Mluvčí plzeňské věznice Jitka Bartošová ČT potvrdila, že při zásahu nebyly použity žádné zbraně a nikdo nebyl zraněn. Zbraně policie nenašla ani v autě pachatelů. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) ocenil, že byl zásah proveden rychle a profesionálně.

Osobní vůz do věznice nacouval, kromě zasouvacích vrat vyrazil i mříž. Policie způsobenou škodu vyčíslila na 150 000 korun. Pojezdová vstupní brána byla podle Prunerové těsně před rekonstrukcí, na kterou už ministerstvo dokonce uvolnilo i peníze. Práce by měly začít v dohledné době. Ostatní věznice v České republice podle ní mají brány v pořádku a podobný incident by se tak opakovat neměl.

Uprchnout z plzeňské věznice se podařilo 8. listopadu 2005 vězňům Romanovi Čabradovi a Rostislavu Roztočilovi. Oba byli odsouzeni za vraždu. Z přísně střeženého objektu unikli ve speciálně upravené bedně na nákladním autě expedujícím ven materiál. Dostali se až do Vídně, Čabrada pak pokračoval do Itálie, Španělska a Francie, kde jej 14. prosince 2005 zatkla místní policie. Roztočil se krátce po útěku v Německu přihlásil na policii a vymohl si obnovu svého procesu. České soudy jej však znovu uznaly vinným. Roztočil nadále žije v Německu a do vězení zatím nenastoupil.

Věznice po útěku zpřísnila bezpečnostní opatření. Před třemi roky se také opravovala 850 metrů dlouhá obvodová zeď. Po celém obvodu byla navýšena na sedm metrů. Uvnitř vyrostly po obvodu ocelové pozinkované sloupy s žiletkovým pletivem.