VV koalici nerozbijí, ale chtějí odchod Vondry, Kalouska a Fuksy

Praha - Věci veřejné (VV) na jednání svého klubu přijaly jednoznačné usnesení. Koalici rozbíjet nebudou, nicméně pokud má pro ministry VV platit presumpce viny, musí platit i pro ostatní ministry. Kromě Víta Bárty jsou tak z vlády ochotni odejít všichni ministři za VV a přijmout tak presumpci viny. Nicméně, aby vznikla vláda čistého stolu, požaduje nejmenší vládní strana odchod ministra financí Miroslava Kalouska, ministra obrany Alexandra Vondry a ministra zemědělství Ivana Fuksy, u nichž by také měl být uplatněn princip presumpce viny. Premiér Petr Nečas po jednání výkonné rady ODS tento požadavek odmítl s tím, že „nejsme v pozici, abychom vyměňovali kusy za kusy“.  A stejně jednoznačně to odmítla i TOP 09. „Věci veřejné nepochopily nebo nechtějí pochopit, co veřejnost pobouřilo. Že to nebyla ta či ona kauza, ale že to byl privatizační projekt, jak si jedna agentura zprivatizuje veřejnou moc,“ komentoval pro ČT situaci Miroslav Kalousek.

„Pokud platí presumpce viny pro všechny ministry Věcí veřejných, pak chceme, aby presumpce viny platila i pro ostatní ministry,“ řekl šéf strany v rozhovoru pro ČT a dodal, že pokud mají odejít ministři Věcí veřejných, kteří nic neudělali, musí odejít i ti ministři, kteří byli v resortech, kde se dělo něco nekalého.

Odchod ministra obrany Vondry chtějí Věci veřejné kvůli kauze Promopro. Ministr zemědělství Fuksa má odejít kvůli sporným tendrům v Lesech České republiky. A na ministra financí Kalouska vytáhla nejmenší vládní strana 15 let staré sporné zakázky z doby, kdy byl ještě náměstkem ministra obrany.

Radek John v rozhovoru pro ČT

„Věci veřejné tuto vládu nebudou rozbíjet, nebudou vypovídat koaliční smlouvu. Jsme ochotni kromě toho, že pan ministr Bárta nabídl svoji funkci k dispozici, s ostatními ministry Věcí veřejných odejít z vlády a přijmout presumpci viny, přestože jsme vůbec nic neudělali, nebyli jsme u žádné zmanipulované zakázky, Věci veřejné neukradly ani korunu při zakázkách z veřejných rozpočtů.“

„Podpoříme jenom takovou vládu, ve které nebudou také ministr financí Kalousek, ministr obrany Vondra a ministr zemědělství Fuksa, protože s nimi souvisí řada případů, které se teprve vysvětlují, a i na ty musí býti uplatněna presumpce viny, pokud chceme hovořit o vládě čistého stolu.“

Všech 20 přítomných poslanců VV hlasovalo jednotně, na jednání chyběla jen jedna poslankyně, která byla omluvena. Jednání podle šéfa strany poté, co klub byl tři měsíce rozbíjen a nahlodáván, poprvé proběhlo v atmosféře důvěry.

VV budou podle Peake nadále zodpovědnou stranou. „Zdůrazňujeme, že tuto vládu nerozbíjíme. Koaliční smlouvu vypovídat nebudeme. Zároveň se nic nemění na našem boji proti korupci, nadále podporujeme transparentní a demokratické principy,“ řekla po jednání klubu jeho nová šéfka Karolína Peake.

Kalousek: Vláda musela reagovat, VV nepochopily situaci 

Miroslav Kalousek

„TOP 09 je jediná koaliční strana, která není postižena žádným korupčním skandálem a nemá proto žádný důvod k personálním změnám.“

„Pokud existují indicie, ba dokonce důkazy, že Věci veřejné byly založeny jako polická divize jedné soukromé bezpečnostní agentury, pak vláda, pokud si má zachovat svoji věrohodnost, musí na to reagovat.“ Tak reagoval na výsledky jednání Věcí veřejných v rozhovoru pro ČT ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který se v tuto chvíli rezignovat nechystá. Dodal, že s Věcmi veřejnými může TOP 09 spolupracovat jen v případě, že toto podezření bude od kořene vyvráceno. S Věcmi veřejnými může TOP 09 podle Kalouska vládnout jen tehdy, že Věci veřejné jednoznačně odmítnou privatizační projekt, který hovoří o privatizaci státní moci. „Jestliže ten privatizační projekt hovoří o vlivu na exekutivní moc, pak je zřejmé, že autoři toho privatizačního projektu by se neměli podílet na exekutivní moci.“

Před jednáním Věcí veřejných hrozilo vypovězení koaliční smlouvy

Ještě před začátkem jednání se spekulovalo o tom, že výsledkem by mohlo být i vypovězení koaliční smlouvy. Jako pravděpodobnou odpověď na včerejší požadavek ODS a TOP 09, aby z vlády odešli všichni politici napojení na bezpečnostní agenturu ABL, to v noci viděl předseda Věcí veřejných Radek John. Odchod VV z koalice očekával i poslanec Michal Babák.

Premiér a předseda ODS Petr Nečas spolu se špičkami TOP 09 v pátek večer vyzval Věci veřejné, aby vedle ministra dopravy Víta Bárty stáhly z vlády i další členy kabinetu napojené na detektivní agenturu ABL, podle nich se jedná o ministra vnitra Johna, ministra školství Josefa Dobeše a také některé náměstky. Místopředsedkyně VV a předsedkyně poslaneckého klubu strany Karolína Peake požadavek označila za nepřijatelný. Stejně jako John už v noci poukázala na fakt, že John nikdy zaměstnancem agentury nebyl. VV se podle ní ale postaví i za Dobeše.

Radek John na jednání přinesl tři varianty dalšího vývoje. Bárta při příchodu uvedl, že nevidí důvod k tomu, aby John odcházel jako úspěšný ministr ze svého úřadu. Daří se mu podle Bárty naplňovat protikorupční program. Bárta také zopakoval, že chce očistit své jméno. Do té doby nebude ve vládě.