O svátcích zavřeno, plánuje TOP 09

Praha – Vládní strana TOP 09 chystá předložit svým koaličním partnerům plán zavřít o svátcích supermarkety. S návrhem zákazu prodeje v přesně stanovených dnech zamíří na nejbližší jednání koaliční devítky šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík, zákaz prodeje ve svátek by měl podle něj platit pro obchody s plochou nad 200 metrů čtverečních. Podobná omezení už platí ve většině sousedních států. Záměr šéfa svého poslaneckého klubu podporuje i ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.

„Je jasné, že například elektrárny nebo dopravní policisté si nemohou ve státní svátek vzít volno a nefungovat. Ale je otázka, zda musíme skutečně mít všichni například příležitost nakupovat v hypermarketech,“ prohlásil Drábek pro ČT. Vládní VV považují návrh za zajímavý a hodný debaty v koalici. „Myslím si, že by měla býti úcta ke státním svátkům,“ odůvodnil svůj postoj Vít Bárta.

Naproti tomu ODS se nápad zas tak nezamlouvá. „Tento návrh spíše nenajde podporu v našich řadách. My podporujeme svobodnou volbu jak obchodníků, tak občanů,“ tvrdí šéf občanskodemokratických poslanců Zbyněk Stanjura.

Některé supermarkety a hypermarkety své otvírací doby ve svátky zkracují už v současnosti. Toho, že by kvůli dalšímu omezení přišly o tržby, se nebojí třeba proto, že podle zkušeností se zákazníci svátkům přizpůsobují a předzásobují se.

Zákaz prodeje ve svátky nebo alespoň zkrácení otevíracích hodin jsou běžné téměř ve všech okolních státech.

  • V Rakousku jsou o svátcích i v neděli obchody kompletně zavřené
  • V Německu zavírají obchody v neděli a až na výjimky o svátcích. Nejpřísněji střeží dny pracovního klidu na jihu země, v Berlíně naopak před nedávnem prosadili uvolnění otevírací doby
  • Polsko má zavřeno s výjimkou lékáren a čerpacích stanic 13 svátečních dnů v roce
  • Na Slovensku úplně zavírají jen na První svátek vánoční, na Nový rok a o Velikonoční neděli

Podle slov předsedy Odborového svazu pracovníků obchodu Petra Voslaře je v obchodě zaměstnaná převážná většina žen: „A pokud se jedná třeba o vánoční svátky, tak si myslím, že by měly trávit ten čas doma s rodinami.“ Zakázat prodej nejen ve svátky, ale i v noci se pokusili v roce 2005 už sociální demokraté a komunisté, ovšem bez úspěchu. Jan Mládek (ČSSD) tvrdí, že o změnu tehdy stály především odbory v prodejních řetězcích, ovšem občané - voliči měli spíše zájem o nepřetržitý prodej. Na tom, jak přesně by mělo omezení svátečního prodeje vypadat, se koalice teprve musí dohodnout. A navrhovatelé budou stát i o hlasy z opozičních lavic.

Reportáž Olgy Málkové a Zuzana Tvarůžková ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)

12 svátečních dnů v ČR by znamenalo „Zavřeno“ pro:

  • 280 hypermarketů
  • 350 supermarketů
  • 550 diskontních prodejen
  • 10 000 ostatních prodejen s rozlohou nad 200 metrů čtverečních