Ředitel úřadu obviněný z braní úplatků byl zbaven funkce

Chomutov – Výbor rady regionu Severozápad zbavil dočasně funkce ředitele Petra Kušnierze, který byl minulý týden obviněn z braní úplatků a je ve vazbě. Policie v souvislosti s případem stíhá dalších šest lidí. Úřad teď povede Kušnierzův zástupce Jiří Červinka. Výbor zároveň o měsíc posunul termín pro podávání žádostí o dotace u aktuálních výzev kvůli policejnímu vyšetřování, detektivové minulý týden zapečetili některé kanceláře a kontrolovali řadu počítačů.

V souvislosti s celou kauzou policie čtyři lidi minulý týden obvinila z braní úplatků a tři z jejich dávání. Jeden člověk je stíhán pro podezření z vydírání. Pět obviněných soud ve čtvrtek poslal do vazby. Podle státního zástupce by mohli působit na svědky a ve své činnosti pokračovat. 

Ministerstvo financí v pátek zastavilo proplácení projektů placených z dotací a certifikaci projektů v severozápadních Čechách. To ve svém důsledku neznamená ještě zastavení placení dotací, úřad na ně peníze stále má. Ministerstvo pro místní rozvoj mu může ale jejich přísun zastavit.

Živý vstup Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Představitelé obou krajů se bojí zpoždění dotací

Někteří komunální politici se teď obávají, že kvůli celé kauze dojde ke zpoždění čerpání v evropských dotacích v obou krajích nebo že by žadatelé nemuseli jejich čerpání stihnout. Náměstek ústecké hejtmanky Pavel Kouda (ČSSD) uvedl, že budou představitelé úřadu i regionální politici intenzivně jednat s ministerstvy financí a pro místní rozvoj, aby podobná situace nenastala.   

Přesto některé radnice velké obavy mají. „Je to hrozba, která je pro město úplně zničující,“ varoval děčínský radní Vlastimil Pažourek (Volba pro město). Podle něj při obdobném vyšetřování v regionu soudržnosti Jihozápad bylo vyplácení zastaveno téměř na rok. V Děčíně očekávají od Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad asi 350 milionů korun. Město má s regionální radou podepsané smlouvy na přeměnu budovy Atlantik na knihovnu a multimediální centrum, opravu zámku a bazénu. Problém by podle primátora městu udělaly hlavně úroky, které by zaplatilo při pozdějším splacení úvěru, který si na projekty vzalo. 

Úřad, v jehož čele Kušnierz stál, zpracovává žádosti o dotace a jejich vyplácení z ROP. V něm je pro oba kraje k dispozici 19,5 miliardy korun. Úřad podpořil celkem 298 projektů za 16,5 miliardy korun. Zbylé peníze ještě bude na další projekty přidělovat. Žadatelům na schválené projekty dosud proplatil sedm miliard korun.

Vydáno pod