Dráhy testují ve vlacích oddíly vyhrazené jen pro ženy a děti

Praha – České dráhy už zhruba měsíc testují novinku, část některých vagonů je totiž vyhrazena jen pro ženy a děti. Tato možnost se týká dálkových expresů a spojů EuroCity mířících na Slovensko, do Německa nebo do Ostravy. Dráhy tak vycházejí vstříc pasažerkám, které se hlavně v nočních spojích necítily bezpečně. Pokud se novinky osvědčí, tak by měly být speciální vagony součástí všech dálkových spojů – ženy by si pak místa mohly i rezervovat. O vyhrazených vagonech informoval server iDnes.

Cestující ovšem zatím o existenci dámských oddílů ve vagonech moc nevědí, třeba ve vlaku, kterým cestoval štáb ČT, seděli ve vyhrazeném kupé samí muži. „Pár lidí to ví, ale většinou se to dozví až ve vlaku, když je informujeme my,“ uvedl průvodčí ve vlaku. 

Většině žen dámské kupé přijde jako zajímavá myšlenka, hlavně v nočních spojích: „Zákaznice často požadují určité bezpečí, určité pohodlí při cestování na delší vzdálenosti nebo v noci, takže raději upřednostňují dámskou společnost,“ uvedl mluvčí ČD Radek Joklík. Dráhy budou novinku testovat ještě dva měsíce.

Reportáž Pavly Kubálkové (zdroj: ČT24)