Zeman osloví voliče životním příběhem

Praha - Strana práv občanů - Zemanovci (SPOZ) dnes zahájila petiční akci. Cílem je shromáždit 50 tisíc podpisů pro svého čestného předsedu Miloše Zemana, aby mohl kandidovat na prezidenta. Zeman se rozhodl, že osloví voliče letákem se svým životním příběhem, který SPOZ rozešle voličům do schránek. Billboardy Zeman odmítá. Své soupeře také vyzval k televizním diskusím, na kterých chce podle svých slov kampaň založit.

Zemanovi budou pomáhat studenti

Představitelé SPOZ nyní tvoří petiční tým. Budou v něm především studenti, řekl předseda strany Vratislav Mynář. „Studenti budou hlavní tažnou silou petiční kampaně Miloše Zemana,“ řekl. Zatím se prý přihlásilo na 80 dobrovolníků.

Zeman patří mezi tři muže, kteří se při výzkumu veřejného mínění mezi prezidentskými kandidáty umístili nejlépe. Bývalý šéf úřednické vlády Jan Fischer by podle posledního modelu agentury Factum Invenio získal 21,8 procenta hlasů, ekonom Jan Švejnar 15,1 procenta hlasů a Zeman 10,2 procenta hlasů voličů.

Ve dvoustránkovém životopisu Zeman vypočítává životní úspěchy i prohry. Zmiňuje vrcholy politické kariéry, kdy byl v letech 1996 až 1998 předsedou sněmovny a v letech 1998 až 2002 předsedou vlády. Přiznává, že prohrál v roce 2003 s nynějším prezidentem Václavem Klausem zápas o Hrad a že se mu jako šéfovi SPOZ v roce 2010 nepodařilo překročit pětiprocentní hranici a vstoupit do parlamentu. Zmiňuje i své krátké členství v komunistické straně, kam vstoupil v roce 1968 a odkud byl v roce 1970 vyloučen.

Prezident podle Zemana nemá určovat zahraniční ani domácí politiku, protože to je úkol vlády a parlamentu. Prezidenta chápe jako organizátora dialogu mezi stranami, který přispívá ke stabilizaci politického prostředí. Je přesvědčen, že „vláda je tím silnější, čím silnější je opozice“. Opozici chápe jako „ostruhu zaťatou do boku koně“, která nutí vládu k většímu výkonu. „Nyní máme slabou vládu i opozici,“ dodal.

Zemák zůstane doma, vyjede ale Bobobus

Téma prezidentských milostí Zeman považuje za okrajové. Kdyby byl zvolen prezidentem, milosti by prý uděloval jen zcela výjimečně nevyléčitelně nemocným na základě dobrozdání lékařského konzilia. Ani v takových případech by ale milost neudělil odsouzeným za zvlášť závažné trestné činy, například vraždy.

Zeman svůj slavný autobus Zemák tentokrát nepoužije. Další kandidátka na prezidenta Jana Bobošíková ale svůj autobus využít chce. „Vyjedeme Bobobusem… Nemáme přesný plán, to bych lhala, ale znamená to, že na podzim i v souvislosti s krajskými volbami vytýčíme trasu a objedeme Českou republiku,“ řekla ČT.

Kandidáti politických stran se mohou v kampani spolehnout na sekretariáty, k ruce budou mít i volební štáb. Nestraníci ale musí lidi do týmu teprve hledat. Expředseda ČSSD už našel podporu v SPOZ. Strana vznikla především proto, aby prosadila Zemana do prezidentské funkce. Z mimoparlamentních stran by ji nyní podle agentury Factum Invenio volilo nejvíce lidí, a to 4,7 procenta. Kolegy hledá i další nestranický kandidát Jan Fischer. Do měsíce chce otevřít kontaktní kancelář, kterou povede bývalá osobní tajemnice Václava Havla Sabina Tančevová. Pomáhat mu bude i bývalý šéf Úřadu vlády Jan Novák.

Reportáž Lukáše Dolanského (zdroj: ČT24)