Konfliktem se strážníky Týc trestný čin nespáchal

Praha - Výtvarník skupiny Ztohoven Roman Týc nespáchal konfliktem se strážníky trestný čin, rozhodl soud a případ poslal městskému úřadu k posouzení o přestupku. Státní zástupkyně Týce vinila z násilí na úřední osobě, za což hrozí až čtyřleté vězení. Proti rozhodnutí si podala stížnost. Týc se podle obžaloby v únoru vmísil do sporu policistů s řidičkou, byl agresivní a muže napadal. Umělec vidí celou věc přesně opačně a tvrdí, že strážníci ho zbili. Celou kauzu ale spíš než za osobní spor považuje za systémový problém. Úřad městské části Praha 1 už také rozhodl, že nedošlo k přestupku, když si členové skupiny Ztohoven pozměnili fotografie na občanských průkazech.

Týc, vlastním jménem David Hons, podle návrhu na potrestání 22. února kolem 22:30 přistoupil ke dvěma městským strážníkům a slovně je napadal. Městští policisté ho proto vyzvali, aby toho nechal. Výtvarník údajně neuposlechl a vstupoval prý „do jejich osobního prostoru“.

Podle stanoviska státní zástupkyně Karolíny Fialové nereagoval ani na výzvy, aby se legitimoval, a proto se ho strážníci rozhodli předvést na služebnu. Upozornili prý Týce na to, že proti němu mohou být použity donucovací prostředky. Obžalovaný se však při jejich použití začal bránit a údajně udeřil strážníka Jana Motyčáka loktem do spánku.

Roman Týc po verdiktu:

„Paní soudkyně řekla, že ta věc se neudála tak, jak popsali původně strážníci, že došlo k útoku a napadení úřední osoby, a to je pro mě podstatné.“

Strážníci mu proto nasadili pouta, ale on se dál bránil a podle žalobkyně při nastupování do vozu udeřil strážníka do nosu. Poté mu údajně ještě plivl do obličeje. Při převozu na oddělení kopal do dveří auta a navaloval se na vedle sedícího strážníka.

Městská policie
Zdroj: ČT24

Týc dnes před soudem vypověděl, že z jeho pohledu se událost odehrála jinak. Cestou z divadla prý viděl, jak paní před strážníky brečí, a proto k nim šel. Podle něho jej strážníci k prokázání totožnosti nevyzvali, navíc ho při nastupování a uvnitř vozu několikrát udeřili, pravděpodobně prý teleskopickým obuškem. Odmítl také to, že by plival. Podle Týce je situace, kdy strážníci donutí ženu k pláči, šílená.

„Je potřeba se postavit na stranu někoho, kdo potřebuje ochranu. Ale vždy to musí být jednání adekvátní a nesmí to překročit určitou mez. A já si myslím v tomto případě, že jste tu mez trochu překročil,“ uvedla v rozhodnutí soudkyně Helena Králová.

Reportáž Jiřího Pánka (zdroj: ČT24)

Změnu fotek na občankách úřad jako přestupek nevyhodnotil

Členové výtvarné skupiny Ztohoven, kteří si pozměnili fotografie na občanských průkazech, se přestupku nedopustili. Rozhodl o tom Úřad městské části Praha 1, který případ odložil. Dvanáct umělců kvůli tomu také čelilo obžalobě z poškozování cizích práv. Hrozilo jim až dvouleté vězení, soud však v prosinci jejich jednání jako trestné neposoudil, a případ proto postoupil městské části s podezřením na spáchání přestupku. „Došlé oznámení neodůvodňovalo zahájení přestupkového řízení,“ řekla mluvčí úřadu Veronika Blažková.

Ztohoven / Občan K.
Zdroj: ČT24

Občanské průkazy se snímky pozměněnými takzvaným morphingem, při kterém se na počítači ze dvou tváří vytvoří obličej jeden s rozeznatelnými rysy obou původních podob, vystavila skupina v polovině roku 2010 v galerijním prostoru v centru Prahy jako součást svého projektu Občan K. Chtěla tím prý upozornit na to, jak jednoduché je zneužít soukromé informace o každém člověku. Skupina v projektu využila toho, že při pořízení občanského průkazu lze donést úředníkům již hotový portrét.