Národní archiv získal dokumenty studentské internacionály

Praha – Unikátní přírůstek do svých sbírek získal Národní archiv České republiky, když se jeho pracovníkům podařilo zachránit veškerou dokumentaci zbylou po Mezinárodním svazu studentstva. Ten v Praze sídlil od konce druhé světové války, v období komunistického režimu se však stal především ideologickým nástrojem a spolupracovat měl i se zahraničními rozvědkami.

Archiv MSS se podařilo nalézt v jeho někdejší centrále v centru Prahy, dokumenty, listiny i propagační materiály totiž v opuštěných kancelářích zůstaly. Řadu materiálů poničili holubi, a bude je tak potřeba dezinfikovat. Podrobný průzkum archivu bude po jeho očištění trvat zhruba rok.

V československé metropoli svaz zasídlil v roce 1946. Původně se jednalo o jednotící organizaci pro studenty z celého světa, v období studené války však MSS opustily desítky národních organizací zejména západních zemí a v roce 1950 založily Mezinárodní studentskou konfederaci.

Organizoval světové kongresy i mezinárodní výměny studentů; plnil ovšem i ideologickou funkci východního bloku a brojil proti světovému imperialismu. Počátkem 80. let byl jeho předsedou vlivný komunista Miroslav Štěpán.

Silný vliv na MSS měly také komunistické tajné služby, což byl důvod, proč svaz v 90. letech vláda vypověděla nejen z Pařížské, ale i z tehdejšího Československa. Letité sídlo svazu na rohu Pařížské a ulice 17. listopadu v centru Prahy tak osiřelo; v budově později fungovalo kasino, nyní dům již několik let chátrá.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)