Konec nadstandardů – lepší péči si budou muset pacienti zaplatit celou

Praha – Do rozhodnutí Ústavního soudu, které tento týden zrušilo zdravotnické nadstandardy, si zájemci o lepší péči dopláceli finanční rozdíl mezi nadstandardem a částkou, kterou hradila pojišťovna. Od poloviny července si ale výdobytky medicíny budou muset uhradit celé. Změna a související nárůst cen se týkají především lepších očních čoček, kde Češi možnost připlácet si za léčbu využívali nejčastěji; čočky pro ně nyní podraží až o sto procent.

CO ÚSTAVNÍ SOUD ZRUŠIL?

Pokud existovaly dvě rovnocenné alternativy léčby, mohl si pacient vybrat mezi základní a nadstandardní. Pojišťovna ale hradila „takový způsob zdravotních služeb, který je v souladu s účelným a hospodárným vynakládáním zdrojů veřejného zdravotního pojištění“, tedy levnější variantu. Rozdíl v nákladech platil pacient.

Nadstandardy se vztahovaly na osmnáct zákroků, mj. na lehčí sádru, některá očkování nebo lepší oční čočky. Pacienti měli zájem hlavně o měkké čočky, které řeší více očních vad, za něž dali přes 40 milionů. Další čtyři miliony si lidé připlatili za očkování a 1,5 milionu za lehčí sádru.

Ústavní soud nadstandardy ve zdravotnictví svým nálezem z 2. července zrušil; myšlenku dvojí péče principiálně neodmítl, vadila mu ale nesrozumitelnost celé normy a fakt, že místo zákona byly nadstandardy definovány pouze ministerskou vyhláškou.

Nadstandardy v roce 2012
Zdroj: ČT24

JAK REAGUJÍ PACIENTI A NEMOCNICE?

Nadstandardy budou zrušeny v okamžiku zveřejnění nálezu ve Sbírce zákonů, tedy zhruba do čtrnácti dní od vyhlášení verdiktu. Zájemci o nadstandard si od toho okamžiku budou muset alternativu ve své léčbě hradit sami.

Pro nemocnice představuje krok Ústavního soudu komplikace, nejvýrazněji dopadne na oční lékařství. „Pacienty objednáváme až půl roku dopředu, takže i ty (nadstandardní) čočky už máme na skladech,“ podotýká Deli Siveková, lékařka oční kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. „Bude zajímavá situace, jak vysvětlovat pacientům, že mají platit minimálně o deset tisíc víc na operaci.“

Například pacientka Lenka Klíchová, která trpí šedým zákalem, má novou nitrooční čočku dostat 2. srpna. Pokud by ale trvala na zamýšleném nadstandardu, zaplatí 23 tisíc místo třinácti a platit bude i za operaci.

CO BUDE DÁL?

Ministerstvo zdravotnictví věří, že se stávající nadstandardy podaří prosadit do zákona. „Musí tomu ale předcházet dohoda s odbornými společnostmi, pojišťovnami a pacientskými organizacemi,“ dodává náměstek ministra zdravotnictví pro legislativu Martin Plíček. Už objednaným pacientům ale vyhovět nestihne; je totiž velmi pravděpodobné, že se nadstandardy dostanou na pořad dne nejdřív s novou sněmovnou.

Události o zdravotnických nadstandardech (zdroj: ČT24)