Zeman navštívil jako první český prezident vojáky v Afghánistánu

Praha - Prezident Miloš Zeman přijel jako první český prezident do Afghánistánu. Navštívil české vojáky v Kábulu a na základně Bagrám, jednal také s afghánským prezidentem Hámidem Karzajem. Tématem byly české investice a vzájemná spolupráce. V Afghánistánu bude prezident do neděle. Doprovází ho ministr obrany v demisi Vlastimil Picek a náčelník generálního štábu Petr Pavel. Informaci o Zemanově cestě jako první přinesl iDnes.cz a z Hradu se na server kvůli tomu snesla kritika.

V pátek se Zeman setkal na základně v Kábulu s českými vojáky. Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka s nimi diskutoval a podpořil i účast českých vojáků v zahraničních misích. „Uvědomuji si, že čeští vojáci jsou cosi jako předsunutá hlídka,“ prohlásil s poukazem na boj proti mezinárodnímu terorismu. Jeho průniku podle něj brání právě čeští vojáci. „Prevence je vždy levnější než následná obrana… Zahraniční mise mají zabránit rozpoutání nějakého velkého požáru,“ citoval českého prezidenta Ovčáček.

Zeman navštívil i vojenskou kapli, kde českým vojákům předal svíčku od sester z řádu karmelitek. V nemocnici se pak seznamoval s prací českých lékařů, záchranářů a zdravotních sester. Vojákům na závěr předal dary v podobě kvalitních českých potravin, DVD s filmy a nakonec se společně vyfotili. 

Miloš Zeman s afghánským prezidentem Hámidem Karzajem
Zdroj: KPR/Herbert Slavík

V sobotu se Zeman setkal s afghánským prezidentem Hámidem Karzajem. Vedle obchodní spolupráce se spolu bavili i o možné výměně studentů vysokých škol. Na závěr setkání prezidenti podepsali memorandum, které podle Zemanova mluvčího umožní uspořádat v Národním muzeu ČR historicky první výstavu buddhistických památek objevených v Afghánistánu českými archeology. „Následovala návštěva vojenské základny v Bagrámu,“ dodal Ovčáček.

Kvůli zveřejnění cesty se rozhořela debata o prezidentovu bezpečnost

Prezidentská kancelář cestu tajila z bezpečnostních důvodů. Server iDnes.cz ale informace o ní zveřejnil ihned, jak se o ní dozvěděl. „Považuji toto zveřejnění za přímé ohrožení bezpečnosti prezidenta republiky, za neprofesionální přístup vůči veškerým dosavadním pravidlům, která veškerá média dodržovala,“ reagoval hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Vedoucí redakce serveru Jan Vaca pokládá tvrzení o ohrožení Zemanovy bezpečnosti za nesmysl. „Tuším, že rok a půl zpět byl Barack Obama na návštěvě Afghánistánu a v průběhu té cesty americká média informovala, s kým se sešel, kde byl a podobně,“ dodal. Bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý se nad bezpečnostním rizikem pozastavil, podle něj by v případě zveřejnění ještě před prezidentovou cestou bylo velké.

Návštěvy prezidentů v nebezpečných oblastech se řídí přísnými pravidly

Tisková prohlášení většinou slibují krycí program – nejlépe na druhém konci planety. Ten skutečný se zveřejní, až když je politik na místě. Představitelé cílových zemí nebo i manželky prezidentů se o cestách dozvídají na poslední chvíli. Samotná návštěva trvá pár hodin. V květnu 2012 tak například reagoval Taliban na návštěvu amerického prezidenta Baracka Obamy v Kábulu útokem. Air Force One už ale tou dobou dávno mířil domů.

Všichni, kteří se podílejí na cestách amerických politiků do válečných zón, jsou až do poslední chvíle vázáni mlčením, včetně novinářů. Ti vědí, že kdyby dohodu porušili, ocitnou se na černé listině Bílého domu a dveře do Air Force One jim zůstanou zavřené. Novináři ale překazili například první misi britského prince Harryho v afghánském Hílmandu. Když se informace dostala na veřejnost, armáda ho okamžitě stáhla. Harry, ač nerad, uznal, že by jako lákavý cíl jednotku ohrožoval.

Čeští vojáci působí v Bagrámu

Příslušníci české armády se podílejí na ostraze základny v Bagrámu nedaleko metropole a jsou i na základně KAIA u mezinárodního letiště v Kábulu, kde se účastní výcviku afghánských pilotů. Čeští lékaři pracují i ve francouzské vojenské nemocnici v afghánském hlavním městě.

Záměr navštívit české vojáky avizoval Zeman už před svým loňským zvolením do funkce a v říjnu ho zopakoval i při slavnostní přísaze vojáků: „Chtěl bych vám oznámit, že jako první prezident České republiky ve velmi blízké době Afghánistán navštívím, protože nestačí vyjadřovat jen slovy sympatie této a dalším misím.“

Zeman je vůbec první českou či československou hlavou státu, která do Afghánistánu přijela. Před ním zemi opakovaně navštívili předsedové vlád Mirek Topolánek (ODS) a Petr Nečas (ODS) nebo bývalý ministr obrany Alexander Vondra (ODS). Afghánská hlava státu navštívila bývalé Československo dvakrát. V roce 1970 přijel král Muhammad Záhir s královnou Humairou a doprovodem na pozvání prezidenta Ludvíka Svobody a v roce 1981 tehdejší hlava státu, šéf afghánské komunistické strany Babrak Karmal, který se setkal s československým prezidentem Gustávem Husákem.

Čeští vojáci slouží v Afghánistánu v rámci mise ISAF od roku 2002, mandát mají schválený do konce roku 2014. V zemi by jich mělo v tomto roce působit asi 270. Po roce 2014 by na současnou operaci ISAF měla navázat mise Resolute Support, jejíž přesný obrys zatím není znám. V Afghánistánu se zatím vystřídalo téměř 5 000 českých vojáků a v důsledku války jich pět zahynulo.