Klaus mladší: Víceúrovňové maturity znepřehlední celý systém

Praha – Plán na zavedení více stupňů obtížnosti maturity je podle Václava Klause mladšího velice nešťastný. Maturita by měla být jedna a jednoná pro všechny školy. Student, který navíc touto zkouškou ukončí své středoškolské vzdělání, by měl projít testem z češtiny, cizího jazyka a matematiky – tím podle Klause dokáže životní zralost. Nynější poradce lídra ODS Petra Fialy byl hostem Hyde Parku ČT24.

Stát má podle Klause právo kontrolovat skrz státní maturity stav českého školství. Je běžné kontrolovat studenty v uzlových bodech vzdělávání. Avšak plán na zavedení více úrovní obtížnosti maturit je nešťastný. Klaus to zdůvodňuje především znepřehledněním celého systému maturit, větším objemem práce pro kantory a případná evaluace by prý nepřinesla žádné vypovídající hodnoty.

„Školy jsou v květnu paralyzované a ředitelé zralí na ručník. Maturity by měly být jednoduché a jednotné,“ prohlásil Klaus mladší.

„Maturita by si měla udržet svou náročnost. Státně by se mělo povinně maturovat ze tří předmětů: český jazyk, cizí jazyk a matematika. Je důležité hodně číst, domluvit se v zahraničí a umět myslet,“ řekl v Hyde Parku ČT24 Klaus mladší.

Stát podle nynějšího poradce Petra Fialy z ODS čím dál tím víc vyžaduje vysokoškolské vzdělání. Maturitu, jako předstupeň k vysoké škole, má téměř 80 procent lidí. Stát pak platí studium (od 18 do 26 let). Je tedy otázka, zdali by neměli být podporováni i středoškoláci, kteří jdou hned do zaměstnání.

„Čísla, která vykazuje dnešní školství, nejsou udržitelná. Je přebytek studentů humanitních oborů – tito lidé skutečně nedostanou práci,“ upozornil Klaus.

Výroky Václava Klause mladšího z Hyde Parku ČT24:

  • Matematika ukazuje životní zralost
  • Školu dělají učitelé a studenti
  • Učitelé jsou velmi loajální lidé
  • Vliv ministrů školství klesá, roste vliv krajů
  • Základní školství má vynikající výsledky, chybí vize žáka v deváté třídě
  • Školné bych nezaváděl
  • Plošné zavedení pedagogického minima zkomplikuje práci učitelům i ředitelům škol
Klaus mladší: Jsem pro jednotné maturity (zdroj: ČT24)