Rotmistra Beneše vyprovodila na poslední cestu čestná salva i vrtulník

Chomutov - V Chomutově se více než 500 lidí naposledy rozloučilo s rotmistrem Davidem Benešem, který spolu se svými čtyřmi kolegy nepřežil útok sebevražedného atentátníka v Afghánistánu. Smuteční obřad s vojenskými poctami začal v 11:00 v kostele sv. Ignáce. Před začátkem obřadu přeletěl nad náměstím 1. máje třikrát bojový vrtulník a nastoupila čestná vojenská stráž.

Pohřbu za doprovodu vojenské hudby se vedle rodiny a přátel zúčastnílo i několik set chomutovských občanů a rovněž přes 200 vojáků. Obřad v kostele byl neveřejný, rotmistr byl během něj in memoriam povýšen do hodnosti štábního praporčíka. Smuteční průvod se poté přesunul na nedaleký hřbitov, kde byly na vojákovu počest vypáleny tři čestné salvy. Nad hrobem pronesl modlitbu vojenský kaplan. Na závěr zazněla česká státní hymna.

Vlajky v Chomutově visí celý den na půl žerdi. Armáda se postarala i o dopravu pozůstalých a péči psychologa a lékaře. Zároveň požádala, aby z úcty k padlým všichni respektovali v plné míře lidský rozměr této tragické situace i hluboký zármutek, jemuž jsou blízcí vojáků vystaveni.

Beneš byl nejmladší z pěti českých vojáků, které zabil sebevražedný atentátník. Narodil se v roce 1986 a vojákem byl od ledna 2006. V Afghánistánu byl třikrát. V armádě působil nejprve jako střelec, poté velitel družstva a zástupce velitele čety u 41. mechanizovaného praporu v Žatci.

S padlým vojákem se v Chomutově loučily stovky lidí (zdroj: ČT24)

Další čeští vojáci budou pohřbeni v následujících dnech. Libor Ligač 18. července v Týništi nad Orlicí, Jan Šenkýř tentýž den v Hradci Králové a Ivo Klusák 21. července v Jičíně. Termín a místo pohřbu Jaroslava Lieskovana, který zemřel až v pondělí po převozu do Česka, zatím nebyly oznámeny.

David Beneš
Zdroj: ČTK/PR/Armáda ČR/Armáda ČR