Pavel vyzval k reformě Rady bezpečnosti a zvýšení tlaku na Rusko

Projev prezidenta Petra Pavla na Valném shromáždění OSN (zdroj: ČT24)

Český prezident Petr Pavel v projevu na Valném shromáždění OSN vyzval k co nejrychlejší reformě Rady bezpečnosti. Státy by podle něj měly stát bok po boku, aby dokázaly nalézt řešení tíživých problémů. Země by měly také vyvinout větší tlak na Rusko, aby ukončilo nespravedlivou válku, kterou vede proti Ukrajině, prohlásil Pavel. V tomto se obrátil především na Čínu, která podle něj musí převzít svůj díl odpovědnosti za bezpečnost ve světě.

Rady bezpečnosti musejí být efektivnější, inkluzivnější, odpovědnější a lépe odrážet dnešní realitu posílením hlasu nyní nedostatečně zastoupených regionů, míní prezident.

Změna fungování OSN by podle Pavla měla umožnit nejenom větší akceschopnost, ale i reakci a adaptaci organizace na současné trendy. Jde především o využití nových technologií, důraznější ochranu životního prostředí či reakci na klimatickou změnu.

„Jestliže v dnešní době ze všech cílů, které jsme si v rámci OSN odsouhlasili, plníme nějakých třicet, v nejlepším případě čtyřicet procent, pak to samozřejmě nesvědčí o tom, že děláme všechno pro to, abychom tyto cíle splnili,“ řekl už dříve prezident.

Nikdo nemá právo šikanovat ostatní, řekl Pavel o Rusku

Podle Pavla je povinností světových lídrů najít řešení problémů, než se vymknou kontrole. „Společně toho můžeme dokázat víc, než když budeme stát proti sobě,“ je přesvědčena česká hlava státu.

Pavel dodal, že je třeba vyvinout víc tlaku na Rusko, aby ukončilo nespravedlivou válku. Mír podle něj musí být založen na respektu k ukrajinské suverenitě.

Ve svém projevu v Radě bezpečnosti OSN konkrétně vyzvat Peking, aby využil svých jedinečně blízkých vztahů s Ruskem k ukončení krveprolití na Ukrajině. Pavel míní, že by měl být aktivnější v prosazování své role jako stálého člena rady. Podle Pavla není udržitelné, aby Čína nadále podporovala největší bezpečnostní výzvu současnosti tím, že poskytuje nástroje, které Moskva potřebuje k vybudování svých vojenských kapacit proti Ukrajině a jejímu lidu.

„Čína by se měla chovat podle role, o niž usiluje. Být důležitým světovým hráčem přináší nejen výhody, ale i velkou odpovědnost za světový mír a bezpečnost,“ zdůraznil v New Yorku český prezident.

Události: Na zasedání OSN v New Yorku promluvili Pavel i Zelenskyj (zdroj: ČT24)

Pavel v projevu apeloval na státy, aby pomohly Ukrajině a aby zvážily připojení svého podpisu k deklaraci, která vznikla letos v červnu na mírovém summitu ve Švýcarsku. Dosud podle něj mlčelo příliš mnoho zemí, které aspirují na to stát se regionálními nebo globálními aktéry. „Nezapomínejme na to, že váhání jen dodává agresorovi na síle,“ řekl český prezident.

Rusko, stálý člen Rady bezpečnosti OSN, v únoru 2022 naplno zaútočilo na sousední Ukrajinu. Části země, která se s podporou především západních partnerů od té doby brání, nyní ruské síly okupují a jejich agrese trvá.

Pro rozhodnutí o podstatných záležitostech je potřeba devět hlasů, včetně všech pěti stálých členů, kteří tak v praxi mohou uplatnit své právo veta. „Nikdo nemá právo zneužívat moc a šikanovat ostatní členy mezinárodního společenství bez sankcí,“ prohlásil v New Yorku český prezident.

„Nic jako regionální konflikt neexistuje“

Pavel rovněž upozornil, že v současnosti neexistuje nic jako regionální konflikt, jelikož vše je globalizací propojené. Připomněl migrační vlny z oblastí zasažených válkami. Podle Pavla je třeba usilovat o zajištění bezpečnosti všude včetně Blízkého východu a Afriky.

Dále se věnoval kyberbezpečnosti, kdy varoval zejména před kybernetickou špionáží v médiích a institucích, jimiž se pachatelé snaží podkovat demokracii.

Pavel ve středu vystoupí také na Radě bezpečnosti OSN, v plánu má i bilaterální schůzky s nejvyššími představiteli světové organizace.

Všeobecnou rozpravu zahájil v úterý generální tajemník OSN António Guterres, promluvil také americký prezident Joe Biden.

Ten vyzval k dojednání příměří a ukončení téměř rok trvající války v Pásmu Gazy a volal po diplomatickém řešení konfliktu mezi Izraelem a libanonským teroristickým hnutím Hizballáh, zatímco konflikt mezi dvěma dlouholetými nepřáteli eskaluje. Biden dále apeloval, aby svět neodvracel zrak od války na Ukrajině, přičemž USA podle něj ve své podpoře nepoleví.

Zasedání Valného shromáždění, které je každoročně i příležitostí pro řadu setkání hlav vlád a států na okraj hlavního jednání, skončí v pondělí.