Zemřela zpěvačka Tina Turner

Zemřela Tina Turner (zdroj: ČT24)

Ve věku 83 let ve středu po dlouhé nemoci zemřela americko-švýcarská zpěvačka s charakteristickým chraplavým hlasem Tina Turner. S odkazem na její mluvčí to uvedla stanice Sky News. Její kariéra nebyla bez zádrhelů. Elán a nezkrotná povaha jí ale nakonec pomohly dojít až na vrchol, součástí světové popmusic byla dlouhých šedesát let. Odchod legendy komentovaly osobnosti ze světa showbyznysu i Bílý dům. Fanoušci před jejím domem zapalují svíčky.

„Královna rock'n'rollu zemřela dnes ve věku 83 let po dlouhé nemoci ve svém domě v Kusnachtu u Curychu ve Švýcarsku. Svět s ní ztratil hudební legendu a vzor,“ stojí v prohlášení mluvčí.

Turner se proslavila jako interpretka hitů Simply the Best, We Don't Need Another Hero, Typical Male či titulní písně z bondovky Golden Eye. Zpěvačka proslula odvážnými kostýmy a energickým vystupováním, její koncerty bývaly velkou show. Svým nasazením na pódiu předčila i o generace mladší kolegyně.

„Rocková babička“, jak zní asi nejčastější zpěvaččina přezdívka, prodala přes dvě stě milionů desek. Získala mimo jiné dvanáct cen Grammy (včetně ceny za celoživotní zásluhy) a vstoupila do Rokenrolové síně slávy.

Pěveckou dráhu ovlivnil její vztah s manželem

Narodila se jako Anna Mae Bullocková 26. listopadu 1939 na farmě Nutbush v americkém státě Tennessee, později svému rodišti vzdala hold jedním z prvních hitů – Nutbush City Limits (1973). Pěveckou premiéru si odbyla již v dětství, když v kostelním sboru zpívala gospely. Po rozvodu rodičů ji vychovávala babička, v šestnácti letech pak odešla do St. Louis, kde v jednom z klubů potkala Ika Turnera, kapelníka rhytm & bluesové kapely Kings of Rhytm.

Svoji kariéru začínala v podstatě dvakrát. Poprvé se o ní veřejnost dozvěděla v roce 1960, kdy s budoucím manželem Ikem přišli se songem A Fool in Love. Ike její pěveckou dráhu nastartoval. Zároveň ale zpěvaččin život během jejich šestnáctiletého manželství ovlivňoval svým bouřlivým životem a násilnickým chováním. Druhým začátkem kariéry pro Tinu Turner byla pak 80. léta, kdy se vzpamatovala z rozvodu a dluhů.

První větší úspěch jí v roce 1971 přinesl hit Proud Mary, se kterým bodovala v žebříčku amerických singlů. Byl to zároveň i nejúspěšnější počin skupiny Ike & Tina Turner Revue, se kterou tehdy manželé vystupovali. Popularita zpěvačku přivedla také k filmu. V 70. letech se objevila ve snímcích Gimme Shelter (1970), Soul to Soul (1971), mihla se ve filmové verzi rockové opery Tommy (1975). O deset let později si zahrála ve filmu Šílený Max: Dóm hromů.

Obrovským úspěchem a satisfakcí se pro ni stalo album Private Dancer z roku 1984. Během následujícího roku se ho prodalo na deset milionů kusů a zpěvačce vyneslo čtyři ceny Grammy. Turner tehdy změnila image a stylově se posunula od soulu a blues k popu, její pomyslné cestě vzhůru už nic nebránilo. Její koncerty přitahovaly tisíce fanoušků, například v roce 1988 přišlo na vystoupení v Riu de Janeiro 182 tisíc diváků, do té doby největší počet.

S fanoušky se rozloučila světovým turné

Poslední (desátou) sólovou desku s názvem Twenty Four Seven natočila Turner v roce 1999 a o rok později se „definitivně“ rozloučila s publikem. K radosti fanoušků ale v roce 2008 názor změnila a vyrazila na turné k padesátiletému výročí své kariéry. Nezapomněla ani na Prahu, kde vystoupila v dubnu 2009 v zaplněné O2 aréně. Po skončení turné se zpěvačka z očí veřejnosti stáhla.

Zpěvačce se narodili dva synové: Craig (v roce 2018 spáchal sebevraždu), jehož otcem byl hudebník Raymond Hill, a Ronnie (zemřel v roce 2022 na rakovinu), kterého měla s Turnerem. V prvním manželství zároveň adoptovala i dva Turnerovy syny.

Štěstí v osobním životě našla až po sedmdesátce. V roce 2013 se provdala za svého dlouholetého přítele, o šestnáct let mladšího německého hudebního producenta Erwina Bacha a přijala švýcarské občanství. Nějakou dobu žila také v Kolíně nad Rýnem.

Tina Turner vydala čtyři biografie, bylo o ní natočeno několik dokumentů a na motivy jejího života vznikl v roce 2018 muzikál.

Sebevědomá ikona a talentovaná umělkyně, vzpomínají její blízcí

„Tina byla jedinečnou a pozoruhodnou přírodní silou se svou odolností, neuvěřitelnou energií a obrovským talentem,“ uvedl Roger Davies, který byl třicet let jejím manažerem. „Od prvního dne, kdy jsem ji v roce 1980 potkal, si naprosto věřila, zatímco málokdo jiný jí v té době věřil… Bude mi velmi chybět,“ dodal podle BBC News Davies.

„Odchod mé úžasné přítelkyně Tiny Turner mě velmi zarmoutil. Byla to skutečně nesmírně talentovaná umělkyně a zpěvačka. Byla inspirativní, vřelá, vtipná a velkorysá. V mládí mi velmi pomohla a nikdy na ni nezapomenu,“ napsal na Twitteru Mick Jagger a připojil dvě společné fotografie.

Americká zpěvačka Gloria Gaynorová, která se rovněž proslavila v 60. letech, podle BBC News uvedla, že Tina Turner „vydláždila cestu mnoha ženám v rockové hudbě, černým i bílým“. Poctu jí vzdali také modelka Naomi Campbellová, basketbalová legenda Magic Johnson a zpěvačky Kelly Rowlandová a Ciara.

Bílý dům označil smrt zpěvačky za „velkou ztrátu“. „Byla ikonou, hudební ikonou, která ve své kariéře zažila mnoho skvělých okamžiků,“ uvedla mluvčí amerického prezidenta Karine Jean-Pierreová.