Zemětřesení v Nepálu má přes 150 obětí, mnoho lidí zůstává v sutinách

Přes sto lidí zahynulo po zemětřesení, které v noci na sobotu zasáhlo Nepál. Zatím bylo nalezeno 157 obětí, ale záchranáři prohledávají sutiny a úřady předpokládají, že další mrtvé ještě najdou. Podle českého ministerstva zahraničí bylo zemětřesení mimo turistickou oblast a mezi oběťmi nejsou čeští občané.

Po zemětřesení zůstaly v oblastech nejblíže epicentru popadané domy. „Mnoho domů se zřítilo, na mnoha jsou praskliny. Mnozí obyvatelé strávili celou noc venku na chladné zemi, protože byli příliš vyděšeni,“ charakterizoval situaci úředník okresu Džardžarkot, kde měly otřesy epicentrum.

Na záchranáře museli přeživší čekat, samotné záchranné týmy si nejprve musely zprůjezdnit poškozené silnice. Na místo, kde jsou následky zemětřesení nejvážnější, se dostaly až v sobotu ráno – mnoho hodin po události. Kvůli zpožděním záchranných prací není zatím jasné, jaký je skutečný počet obětí.

Dosud nalezených 157 mrtvých nejspíše není konečný počet. „Množství zraněných může být ve stovkách a počet mrtvých může také vzrůst,“ podotkl představitel okresu. V Džadžarkotu bylo nalezeno zatím 55 obětí, v sousedním okrese Rukum 85.

Mezi oběťmi by neměli být Češi, ujistil Černínský palác. „Ministerstvo zahraničních věcí může potvrdit, že v tuto chvíli nemá informace o tom, že by čeští občané byli postiženi zemětřesením v Nepálu. Na české velvyslanectví se naopak obrátili čeští občané, kteří ujišťovali, že jejich známí, kteří byli v Nepálu, jsou v pořádku,“ řekla zástupkyně mluvčího ministerstva Mariana Wernerová. Dodala, že v systému Drozd je pro oblast celé Indie zaregistrováno 130 cestovatelů, zemětřesení se ale podle ní „odehrálo mimo turistickou oblast“.

Nepálský premiér Pušpa Kamál Dahal vyjádřil hluboký zármutek nad ztrátami na životech a škodami na majetku a nařídil bezpečnostním složkám okamžité zahájení záchranných operací.

Veronika Nožinová z Člověka v tísni řekla, že je nynější situace poněkud příznivější ve srovnání s ničivým zemětřesením z roku 2015, protože byla nejvíce zasažena méně obydlená oblast, navíc dále od hlavního města. „Nicméně následky jsou děsivé. Jsou to stovky zničených budov, zničená infrastruktura, silnice,“ zdůraznila.

Zemětřesení zasáhlo Nepál krátce před půlnocí z pátku na sobotu místního času. Nepálské středisko pro monitoring zemětřesení uvedlo, že mělo sílu 6,4 stupně, podle německého centra GFZ byla síla 5,7 stupně, americká geologická služba USGS uvedla, že měl otřes sílu 5,6 stupně.