Nejméně 69 lidí zemřelo při havárii letadla v Nepálu

Letadlo se 72 lidmi na palubě v neděli ráno havarovalo v Nepálu. Informuje o tom server The Kathmandu Post, podle něhož stroj se 68 pasažéry a čtyřmi členy posádky společnosti Yeti Airlines směřoval z metropole Káthmándú do města Pokhara. Neštěstí si podle aerolinek vyžádalo nejméně 69 lidských životů. Počty uváděné různými zdroji se ale liší, nepálský úřad pro civilní letectví informoval o 68 mrtvých. Příčina katastrofy zatím není jasná.

Server Hindustan Times napsal, že stroj ATR 72 se zřítil na přistávací dráhu letiště v Pokhaře. Na záběrech ze sociálních sítí jsou vidět plameny stoupající z trosek. 

Na místě havárie zasahovaly stovky záchranářů, policistů a vojáků, před čtrnáctou hodinou SEČ ale musely práce přerušit kvůli setmění. Po zbývajících pohřešovaných budou pátrat v pondělí.

Práci ztěžuje terén a hořící trosky. Letadlo dopadlo do soutěsky mezi dvěma kopci poblíž letiště. „Polovina letadla je na úpatí kopce, druhá polovina se zřítila do soutěsky,“ popsal pro agenturu Reuters Arun Tamu, jeden z místních.

„Viděl jsem, jak se letadlo třáslo, pohybovalo se zleva doprava a pak se najednou střemhlav zřítilo do soutěsky,“ cituje Reuters jiného svědka, který havárii sledoval ze střechy svého domu. Podle jeho slov místní převezli dva pasažéry letu do nemocnice. 

Není jasné, proč k neštěstí došlo. Jedno z videí zveřejněných na Twitteru naznačuje, že se tak stalo při přistávacím manévru. Pokhara je vyhledávanou turistickou destinací a nachází se asi dvě stě kilometrů severozápadně od Káthmándú. 

Na palubě byli i cizinci, Češi ne

Mluvčí aerolinií Sudarshan Bartaula potvrdil, že na palubě letounu bylo 72 lidí, z toho několik cizinců. Konkrétně šlo o pět Indů, čtyři Rusy, dva Jihokorejce, Ira, Australana, Francouze a Argentince. Podle informací ČT na palubě nebyli žádní Češi.  

Úřad pro civilní letectví v Pokhaře rovněž uvedl, že počasí v oblasti bylo dobré a nemohlo hrát při nehodě roli. Pilot havarovaného letadla dostal od řízení letového provozu povolení k přistání a nehlásil žádné technické ani jiné problémy. Společnost Yeti Airlines uvedla, že zrušila všechny své lety plánované na pondělí. 

Letoun byl podle údajů serveru FlightRadar24 patnáct let starý. Jde o model, který společně vyvinuly firmy Airbus a Leonardo, aerolinie Yeti disponují šesti kusy. Letoun byl vybaven starým transpondérem –⁠ zařízením pro vysílání identifikačních znaků. Firmy se k havárii zatím nevyjádřily.

Flotilu Yeti Airlines podle webu aerolinek tvořilo šest takových strojů včetně toho, který se zřítil. Společnost se označuje za předního domácího dopravce. Vlastní také společnost Tara Air a obě společně nabízejí „nejširší leteckou síť“ v Nepálu, uvádí Yeti Airlines.

Premiér svolal krizové jednání vlády

Nepálský premiér Kamál Dahal svolal krizové jednání vlády. Ministr financí později potvrdil, že nehodu vyšetří zvláštní komise, k závěru má dospět do pětačtyřiceti dní. Na pondělí byl vyhlášen státní smutek.

Na území Nepálu leží osm ze čtrnácti světových osmitisícovek včetně nejvyšší hory světa Mount Everest. V zemi s velmi hornatým terénem a rychlými změnami počasí jsou letecké havárie relativně časté. Řada letišť leží v místech, kam se lze jen obtížně dostat jiným dopravním prostředkem.

Nedělní katastrofa je podle agentury AFP nejhorším leteckým neštěstím v himálajské zemi od havárie letadla společnosti Pakistan International Airlines nedaleko Káthmándú v roce 1992, při níž zahynulo všech 167 osob na palubě.