Za teroristickými útoky v Paříži stál Islámský stát

K sérii teroristických útoků v Paříži se oficiálně přihlásili radikálové z Islámského státu (IS). Podle francouzského prezidenta Francoise Hollanda jde o válečný akt. Atentáty prý byly zorganizovány v zahraničí. IS mezitím zveřejnil novou nahrávku, v níž vyhrožuje Francii opakováním útoků, pokud nepřestane s bojem proti islamistům v Sýrii a Iráku.

Podle oficiálního prohlášení IS šlo o odvetu za urážky proroka Mohameda a francouzské nálety na pozice radikálů. Teroristé oznámili, že považují Francii za hlavní cíl, dokud bude v této politice pokračovat.

„Dokud budete bombardovat, nebude žít v klidu. Budete se bát vyrazit i na nákup,“ říká arabsky na nově zveřejněné nahrávce muž s plnovousem obklopený dalšími islamisty.

Vyzývá také muslimy, kteří nemohou odjet do Sýrie, aby útočili ve Francii. „Máte přikázáno bojovat proti bezvěrcům, kdekoli je najdete. Nač čekáte? K dispozici jsou zbraně a automobily a připraveny jsou také cíle. K dispozici je také jed, tak otravte vodu a jídlo aspoň jednomu z nepřátel Alláha,“ konstatuje mluvčí.

On-line přenos

Střelba a výbuch v Paříži

  • 22:48

    Online k aktuálnímu dění kolem pařížských útoků končí. Děkujeme za pozornost.

  • 22:25

    Podle FBI to nevypadá, že by Spojeným státům hrozil v současné době podobný útok, jaký teroristé uskutečnili v Paříži.

  • 22:04

    Manuel Valls také řekl, že někteří z těch, kteří mají co dočinění s útoky, využili chaosu způsobeného migrační krizí a podařilo se jim "proklouznout" bez povšimnutí.

Podle Hollanda byly útoky naplánovány a zorganizovány v zahraničí s pomocí poskytnutou ve Francii. „To, co se stalo včera (v pátek) je válečný akt, který byl spáchán teroristickou armádou DAIŠ (IS). Byl připraven, zorganizován, naplánován v cizině s pomocí zevnitř, což se objasní při vyšetřování,“ podotkl Hollande, který označil útoky za „naprosté barbarství“ a řekl, že „Francie bude nelítostná“.

Bráníme svou vlast, ale také mnohem víc, totiž hodnoty lidství. Francie dokáže tuto odpovědnost nést.
Francois Hollande

Německá policie nedávno zadržela ozbrojeného muže, který znal teroristy

Rozhlasová stanice Bayerischer Rundfunk mezitím uvedla, že německá policie týden před útokem v Paříži zadržela muže, který prý měl kontakt na atentátníky.

Podle Bayerischer Rundfunk šlo o jednapadesátiletého občana Černé Hory, který mířil do francouzské metropole. V autě měl mít profesionálně vytvořenou skrýš, ve které bylo několik střelných zbraní, munice a několik kilogramů trhaviny TNT. Němečtí policisté muže zatkli kvůli nedovolenému držení zbraní.

obrázek
Zdroj: ČT24

Francouzské letectvo je zapojeno do bojů IS v Iráku i v Sýrii. Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius uvedl, že atentáty v Paříži ukazují, že je boj proti terorismu třeba koordinovat na mezinárodní úrovni.

Asad: Francie má podíl na šíření terorismu

Atentáty ve francouzské metropoli odsoudili světoví politici i syrský prezident Bašár Asad. Syřané podle něj podobným útokům čelí už roky.

„Teroristické útoky zaměřené na francouzskou metropoli nelze oddělovat od toho, co se nedávno stalo v Bejrútu, ani do toho, co se děje pět let v Sýrii. My jsme před tím varovali už před třemi lety. Říkali jsme, aby bylo to, co se děje v Sýrii, bráno vážně. Evropští představitelé bohužel neposlouchali. Pouze protiteroristická prohlášení nestačí,“ řekl Asad. V Bejrútu teroristé ve čtvrtek zabili 44 lidí a zranili dalších 200 osob.

Bašár Asad
Zdroj: Reuters/SANA



Syrský prezident obvinil Paříž a Západ obecně z chybné politiky na Blízkém východě. „Na šíření terorismu má podíl chybná politika západních zemí, zejména Francie,“ uvedl Asad podle agentury SANA.

Britský premiér David Cameron pak upozornil, že IS představuje stále větší hrozbu. „My v Británii jsme také ohroženi. Znásobíme úsilí o vymýcení té jedované ideologie. I když se detaily teprve vyjasňují, musíme se připravit také na britské oběti. Uděláme vše, co můžeme, abychom pomohli těm, kteří to potřebují,“ zdůraznil Cameron.

IS vyhlásil loni na části Sýrie chalífát. Organizace ovládá podle odhadů až polovinu syrského území, většinu velkých měst na západě ale drží v rukou stále Damašek.

Při pátečních útocích zemřelo nejméně 128 lidí, další zhruba stovka je v kritickém stavu. Zemřelo také osm útočníků, z nichž sedm se odpálilo náložemi, jež měli při sobě. Podle svědků měli teroristé vykřikovat arabská hesla.

V Paříži se do odvolání nesmí demonstrovat

Ve Francii nyní platí výjimečný stav. V Paříži byly zakázány demonstrace, zavřené zůstaly školy i muzea. Policii pomáhají vojáci. Lidé by podle úřadů přesto raději měli zůstat doma. Hollande už vyhlásil třídenní státní smutek, aby mohli Francouzi uctít památku obětí. 

Místa útoků v Paříži
Zdroj: ČT24