Východ Spojených států zasáhla sněhová bouře. Uzemnila i prezidenta Bidena

Události: Východ USA sužovala sněhová bouře (zdroj: ČT24)

Jihovýchod a část atlantického pobřeží Spojených států v pondělí zasáhla silná zimní bouře, během níž místy napadlo až čtyřicet centimetrů sněhu. Pět lidí její řádění nepřežilo. Kvůli nepřízni počasí se uzavřely školy i federální úřady, část z nich neotevřela ani v úterý. Největší potíže bouře způsobila v dopravě. Problémy měl i prezident Joe Biden při návratu z víkendu do Bílého domu.

Národní meteorologická služba (NWS) oznámila, že k 16:00 (22:00 SEČ) ve Washingtonu a na východě Tennessee napadlo přes dvacet centimerů, ve Virginii a v Marylandu téměř čtyřicet centimetrů sněhu. Podle NWS měla zimní bouře skončit během pondělního večera.

Bouři nepřežilo nejméně pět lidí, z nich tři v Marylandu. Dvě ženy a muž tam přišli o život při srážce svého auta se sněžným pluhem. V Tennessee zahynula sedmiletá holčička, když na dům její rodiny spadl strom. V Georgii při podobném neštěstí zahynul pětiletý chlapec. 

Výpadky elektřiny a kolaps na silnicích

Server poweroutage.us uvedl, že ve Virginii, Marylandu, Georgii a Severní a Jižní Karolíně bylo v pondělí bez proudu asi 661 tisíc domácností a podniků. V úterý jich bez elektřiny stále zůstávalo 281 tisíc, desítky tisíc pak v Marylandu, Severní Karolíně a Tennessee.

Sněžné pluhy se sypači nestíhaly ani na hlavních tazích, vedlejší ulice proto zůstaly neprohrnuté mnoho hodin. Potíže přímo ve městech se sice během pondělního odpoledne podařilo většinou vyřešit, obrovské problémy ale měli řidiči na hlavním dálničním tahu na východním pobřeží. Dálnici 95 mezi hlavním městem a Richmondem zastavily popadané stromy a nehody. Lidé na místě v autech strávili dlouhé hodiny.

Na dálnici uvázl také senátor Tim Kaine z Richmondu. „Vyjel jsem na svou běžnou dvouhodinovou cestu do Washingtonu včera (v pondělí) v jednu odpoledne. Po 19 hodinách jsem se ke Kapitolu nepřiblížil,“ napsal na Twitteru.

Život v metropoli Spojených států, která podobné přívaly sněhu zažívá jen velmi výjimečně, se prakticky zastavil. Se sněhovou pokrývkou na silnicích si mnoho řidičů nedokázalo poradit. Velká část lidí tak raději vůbec nevyrazila do práce. K tomu přispěla i kolabující městská hromadná doprava.

Zavřené úřady, školy a zrušené lety

Federální úřady ve Washingtonu zůstaly v pondělí zavřené, Bílý dům se rovněž rozhodl neuspořádat každodenní tiskovou konferenci. Sněhová kalamita způsobila problémy i školám. Řada okrsků v Marylandu, Virginii a ve Washingtonu zrušila výuku nebo ji vedla dálkově. Školy i řada úřadů neotevřely ani v úterý.

Nepřízeň počasí ještě více zkomplikovala situaci v letecké dopravě, kterou již tak značně narušuje koronavirová varianta omikron a s ní spojený velký počet nakažených mezi personálem aerolinek. Podle webu flightaware.com v pondělí letiště zasažená bouří zrušila téměř tři tisíce letů a více než pět tisíc jich bylo zpožděných.

Půlhodinové zpoždění měl kvůli sněhové bouři i prezident Joe Biden, který se vracel po Novém roce v z domovského státu Delaware do Bílého domu. Na základně Andrews u Washingtonu se personálu nedařilo k jeho letadlu přistavit schody. Kvůli silnému větru a špatné viditelnosti pak nemohla vzletět jeho helikoptéra, washingtonské letiště proto opustil po zemi.

Sněhová bitva v hlavním městě

Někteří obyvatelé americké metropole si z kalamitní situace mnoho nedělali. Téměř dvě stě lidí, které svolal „Washingtonský koulovací spolek“ (Washington D.C. Snowball Fight Association), v pondělí uspořádalo sněhovou bitvu před budovou Smithsonova institutu. Koulovačka se odehrála také přímo před Kapitolem.