V Texasu najelo auto do lidí na autobusové zastávce. Na místě je nejméně sedm mrtvých

Do lidí na zastávce autobusu ve městě Brownsville v americkém státě Texas v neděli najelo auto. Na místě zůstalo sedm mrtvých a zřejmě šest zraněných, informovala s odvoláním na místní policii agentura AP. Zranění byli převezeni do nemocnice. Brownsville je pohraniční město a zastávka se nachází poblíž útulku pro migranty a bezdomovce.

Neštěstí se stalo ráno kolem 08:30 místního času (15:30 SELČ). Řidič je podle serveru ABC v nemocnici na ošetření a pod nepřetržitou ostrahou, provádějí se u něj testy na alkohol a drogy, uvedla policie. Motiv ani to, zda řidič jednal úmyslně, vyšetřovatelé nekomentovali.

Poručík Martin Sandoval z policejního oddělení v Brownsville televizi Fox News sdělil, že mezi mrtvými jsou také migranti.

„Zastávka městského autobusu je přes ulici od útulku a není označena. Nebyla tam žádná lavička a lidé, kteří čekali, seděli podél obrubníku,“ řekl ředitel útulku Victor Maldonado. Většinu obětí tvoří podle něj muži z Venezuely.

Zázemí pro migranty

Útulek Ozanam je ve městě Brownsville jediný, kde se dá přenocovat. Stará se o tisíce migrantů propuštěných z federální vazby. „V posledních dvou měsících jich k nám přicházelo 250 až 380 denně,“ řekl Maldonado. Útulek pojme 250 lidí, ale mnozí, kteří přijedou, odcházejí ještě tentýž den. Nárůst počtu případů lidí snažících se dostat přes hranici přiměl město v posledních týdnech k vyhlášení nouzového stavu.

Brownsville je jedním z míst, kde se očekává příliv migrantů, až ve čtvrtek skončí zavedená omezení kvůli pandemii covidu-19. Ta umožňovala americkým úřadům rychle vracet do Mexika migranty z třetích zemí, aniž by tito lidé měli možnost v USA požádat o azyl.

V sobotu se v Texasu odehrálo ještě další neštěstí. Střelec tam v nákupním centru poblíž Dallasu zabil osm lidí. Nejméně sedm dalších osob utrpělo zranění.