V Rusku pokračují parlamentní volby, pozorovatelé hlásí tisíce případů porušení pravidel

Druhým dnem pokračují volby do Státní dumy, tedy dolní komory ruského parlamentu. V pátek, kdy třídenní hlasování začalo, dosáhla účast podle předběžných oficiálních údajů necelých sedmnácti procent. Nezávislí pozorovatelé zaznamenali jen za první den voleb na dva tisíce porušení volebních pravidel, státní zaměstnanci si podle BBC stěžují na nátlak ze strany nadřízených. Po firmách Google a Apple zablokovala i ruská společnost Telegram aplikaci „chytré hlasování“,  která má pomoci uspět kandidátům jiných uskupení, než je vládnoucí Jednotné Rusko.

Rusové mohou hlasovat i přes internet, podle Ústřední volební komise tak už učinily více než tři čtvrtiny voličů, kteří se k tomuto hlasování na dálku předem zaregistrovali. Jen v Moskvě  šlo o 1,5 milionu voličů. Hlasoval tak i šéf Kremlu Vladimir Putin, který je v domácí izolaci kvůli výskytu nákazy koronavirem v jeho okolí.

Státní zaměstnanci si podle ruské redakce BBC stěžují, že jim tento způsob hlasování „důtklivě doporučili“ nadřízení. Ti se leckdy domáhají i snímků obrazovky, potvrzující registraci a někdy i samo hlasování. Kreml popírá, že by v Rusku nutili voliče k tomu, jak mají hlasovat.

Ústřední volební komise obdržela ze 45 regionů 137 stížností na to, že voliče někdo k účasti ve volbách nutil, uvedla podle agentury Interfax předsedkyně komise Ella Pamfilovová. Komise tvrdí, že nejde o masový jev. Celkem ale obdržela zatím 6137 písemných stížností, což je skoro dvojnásobek oproti volbám v roce 2016.

Zdokumentované případy podvodů

Nezávislí pozorovatelé z nevládní organizace Golos zaznamenali jen v první den voleb na dva tisíce porušení volebních pravidel. Většinou je zdokumentovali záběry včetně například situací, kdy se někdo snaží vhodit do volební urny celé balíčky hlasovacích lístků.

„Byl to hrozný den, špinavý,“ uvedla petrohradská politička Irina Fatjanovová. Volební komise ale stížnosti nepřijala a jednoduše je roztrhala, tvrdí agentura DPA.

I Telegram blokuje „chytré hlasování“

Agentura AFP připomněla, že k volbám nebyl připuštěn snad žádný kandidát, který by se dal označit za odpůrce Putinova režimu, a proto tým vězněného opozičního vůdce Alexeje Navalného vytvořil aplikaci „chytré hlasování“. Ta měla radit voličům, který ze soupeřů kandidátů vládní strany Jednotné Rusko má největší šanci uspět a tedy koho mají podpořit, aby způsobili potíže vládnoucí straně.

Zmíněnou aplikaci, kterou ruské úřady zakázaly, ale po amerických internetových gigantech Apple a Google nyní zablokovala na svém messengeru i ruská firma Telegram. „Chytré hlasování“ se tak podle AFP stalo prakticky nedostupným voličům, kteří by chtěli hlasovat proti Jednotnému Rusku.

Zakladatel Telegramu Pavel Durov tento krok vysvětlil jak zákazem agitace během voleb, tak i změnou politiky firem Apple a Google, na jejichž „ekosystému“ závisí i Telegram. Postup internetových gigantů bude mít podle Durova smutné důsledky pro svobodu slova v Rusku i jinde ve světě.

„Je skutečně ostuda, když cenzuru zavádějí soukromé firmy, které údajně hájí myšlenku svobody,“ řekla podle agentury Reuters mluvčí Navalného Kira Jarmyšová. Ivan Ždanov, další spojenec Navalného, vysvětlení Telegramu nevěří a myslí si, že tento postup byl dohodnut s úřady.

Navalného spolupracovník Leonid Volkov z exilu obvinil obě americké firmy z cenzury a z toho, že podlehly „vydírání Kremlu“, když zablokovaly opoziční aplikaci. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov na to podle agentury AFP řekl, že daná aplikace byla v Rusku postavena mimo zákon.

Úřady: Nejvíc lidí odvolilo v Tuvě, kde kandiduje Šojgu

V první den voleb odhlasovalo podle předběžných oficiálních údajů 16,85 procenta z přibližně 110 milionů oprávněných voličů. Předsedkyně ústřední volební komise Ella Pamfilovová za účast pochválila zejména Čukotku a Čečensko, kde v pátek odpoledne odhlasovala podle úřadů téměř třetina, respektive více než čtvrtina voličů.

Nejslabší účast uvádějí oficiální místa v Petrohradě, Sevastopolu a Moskvě. K pátečnímu večeru všechny předstihla sibiřská republika Tuva, odkud pochází ruský ministr obrany a volební lídr Jednotného Ruska Sergej Šojgu a kde podle úřadů odhlasovaly už více než dvě pětiny voličů. V metropoli odhlasovala skoro čtvrtina Moskvanů, v Petrohradě 12,25 procenta voličů.

Souběžně s parlamentními volbami se konají i další hlasování, například v devíti z 85 ruských regionů volí gubernátory a v 39 oblastní sněmy.