V poslední debatě před slovenskými prezidentskými volbami se poprvé sešli všichni kandidáti. Švec odstoupil

Poslední debatu před sobotním prvním kolem prezidentských voleb na Slovensku provázelo vzájemné vymezování se dvou nejpopulárnějších kandidátů na funkci hlavy státu. Diskuse se zúčastnilo všech deset uchazečů, třetí nejpopulárnější z nich, exministr spravedlnosti Štefan Harabin, opakoval své proruské názory včetně odmítání protiruských sankcí. Několik zájemců o vrcholnou politickou funkci v zemi a také Harabin se vyslovilo pro vystoupení země z NATO. Mezi nimi byl i Róbert Švec, který v závěru debaty odstoupil ve prospěch Harabina.

„Slovensko žije ve složité době, přeji si usmíření společnosti,“ řekl v televizní diskusi veřejnoprávního RTVS favorit voleb, předseda parlamentu a vládní strany Hlas-sociálna demokracia (Hlas-SD) Peter Pellegrini. Ten v kampani vsadil na heslo „Slovensko už potřebuje klid“. Uvedl rovněž, že Slovensko nesmí být „přitakávačem“ velkých zemí.

Pellegrini odmítl názory svého hlavního soupeře v prezidentské volbě, exministra zahraničí Ivana Korčoka, který mluví o hlavě státu jako o protiváze vládní moci. Shodl se naopak s Harabinem v tom, že Slovensko nesmí v EU přijít o právo veta.

Korčok naopak poukázal na to, že ohlašovaný klid zemi chybí, a to kvůli opakovaným velkým demonstracím v ulicích slovenských měst. Ty vyvolaly kroky nynější slovenské vládní koalice, ve které je Pellegriniho Hlas-SD druhou nejsilnější stranou.

„Není to klid, ale desítky tisíc lidí jsou v ulicích. Lidé jsou v ulicích, protože i tato televize, kde se dnes nacházíme, se může stát státní televizí,“ řekl Korčok k návrhu ministerstva kultury výrazně posílit vliv státu na RTVS. Zákon by jako prezident vetoval.

Prezidentskou pravomoc veta přitom obecně nevnímá jako konflikt, ale jako příležitost pro vylepšení zákonů. Dodal, že Slovensko potřebuje hlavu státu, která je nezávislá. V debatě také oslovil voliče z maďarské menšiny. Na jejich podporu se spoléhá také maďarskojazyčný kandidát Krizstián Forró.

V debatě zazněly výroky na podporu Ruska

Právě Pellegrini a Korčok by podle sondáží měli postoupit do rozhodujícího druhého kola volby hlavy státu. Pellegriniho kritizoval také expremiér Igor Matovič, který ho nepřímo označil za sluhu zločinu a mafie. Jako prezident bych nikdy neuděloval milosti za hospodářské zločiny, reagoval Pellegrini na kritiku Matoviče. Podle předsedy hnutí Slovensko (dříve OL'aNO) by se měla prezidentská pravomoc udílení milostí zrušit.

Harabin tvrdil, že jako prezident by udělal všechno pro to, aby Slovensko nebylo vtaženo do války proti Rusku. Odmítl rovněž protiruské sankce a zopakoval, že Ukrajině, bránící se ruské invazi, by Bratislava neměla posílat „ani jeden náboj“ a podporovat by ji neměla ani finančně. Vyslovil se naopak pro navázání ekonomické spolupráce s Moskvou. Na Ukrajině by podle něj měla proběhnout denacifikace.

Pro vystoupení Slovenska z NATO se v diskusi vyslovilo hned několik prezidentských kandidátů, jejichž podpora u veřejnosti je nízká, ale také Harabin. Například šéf již neparlamentní krajně pravicové strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko Marian Kotleba tvrdil, že Slovensko se podřizuje zločincům v NATO. Pro odchod z Aliance se vyjádřili i Milan Náhlik a Róbert Švec.

Naopak další exministr zahraničí Ján Kubiš zdůraznil význam členství země v Severoatlantické alianci. Vyjádřil také podporu Ukrajině, mírový proces podle něj nemůže začít, dokud nedojde k zastavení ruské agrese. Apeloval na dodržování mezinárodního práva, jeho porušování a prosazování práva silnějšího by podle něj mohlo být problémem i pro Slovensko.

Podobně se vyjádřil i historik Patrik Dubovský. Ruská agrese je podle něj jedna z nejnebezpečnějších výzev, protože mění vztahy mezi spojenci. Podle serveru Aktuality.sk žertoval, že slovenská zahraniční politika nemíří na čtyři světové strany, ale do pekel.

Švec odstoupil

Během debaty oznámil konec kandidatury Róbert Švec. Poté přistoupil k Harabinovi, kterému podal ruku a popřál mu vítězství. Moderátorka vzhledem k odstoupení nabídla Švecovi, že může opustit studio, ten to však odmítl s tím, že je mu ve studiu dobře. Vzdal se však svého zbývajícího času, popsal server Aktuality.sk.

Švec, který dosahoval v průzkumech předvolebních nálad obvykle zhruba půlprocentní podpory, zastává krajně pravicové názory. Podle politologů se řadí k extremistickým kandidátům, v minulosti například vyjádřil sympatie k fašistickému Slovenskému státu.

Ve prospěch Harabina se už v pondělí vzdal prezidentské kandidatury předseda nejmenší vládní strany SNS Andrej Danko, který se rovněž netají svými proruskými názory.

Pozvánku do debaty dostalo všech deset uchazečů o křeslo hlavy státu. Každý z nich měl k dispozici stejný časový limit sedmnácti minut. Moderátoři diskuse opakovaně napomínali některé prezidentské kandidáty, když při odpovědích na jejich dotazy přímo kritizovali své soupeře.

Ve čtvrtek na Slovensku začíná moratorium na vedení volební kampaně i zveřejňování sondáží k prezidentským volbám. Potrvá do uzavření hlasovacích místností.