Danko odstoupil ze slovenských prezidentských voleb

Šéf vládní Slovenské národné strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že odstupuje z prezidentských voleb, jejichž první kolo bude v zemi v sobotu. Danko zároveň podpořil v průzkumech třetího nejpopulárnějšího prezidentského kandidáta Štefana Harabina, se kterým ho spojují proruské názory. Krok Danko a Harabin na pondělní společné tiskové konferenci označili za spojování národních sil.

Harabin se v pondělí vyslovil například proti „poklonkování“ Evropské unii a pro neutralitu Slovenska, které je členem Severoatlantické aliance a na jehož území působí například mnohonárodní bojové uskupení NATO pod českým velením.

Harabin v pondělí prohlásil, že „nastupuje superglobální velmoc Ruská federace“, a pokud by Rusko zaručilo neutralitu Slovenska, měla by tato středoevropská země zajištěnou svou další existenci.

Podpora Danka pro přímou prezidentskou volbu podle nedávného průzkumu agentury Focus dosáhla jen kolem tří procent. Preference bývalého ministra spravedlnosti a někdejšího šéfa slovenského nejvyššího soudu Harabina byly 12,7 procenta.

„Jak Štefan Harabin, tak Andrej Danko už dříve uzavřeli vzájemnou dohodu, podle které ten, kdo bude těsně před volbami vycházet z průzkumů jako slabší, podpoří toho druhého a vzdá se kandidatury,“ připomíná zpravodaj ČT na Slovensku Jan Šilhan.

Harabinovi voliči mohou rozhodnout

Harabinova popularita v dosavadních průzkumech výrazně zaostává za favoritem voleb, předsedou vládní strany Hlas–SD Peterem Pellegrinim, i exministrem zahraničí Ivanem Korčokem. Právě Pellegrini a Korčok by podle průzkumů měli postoupit do očekávaného rozhodujícího druhého kola. Danko má podle slovenských médií s Pellegrinim dlouhodobě napjaté vztahy a Šilhan podotkl, že proti koaličnímu partnerovi Danko kandidoval „tak trochu natruc“.

Zpravodaj ČT na Slovensku Šilhan o předvolební situaci (zdroj: ČT24)

„Pokud vyhraju prezidentské volby, ani jeden voják, ani jeden náboj, ani jeden cent nepůjde na Ukrajinu, ani jeden migrant nepřijde na Slovensko a ani jeden voják cizího státu nebude na území Slovenské republiky,“ prohlásil v pondělí Harabin. Už dříve Danko i Harabin odmítali označit Rusko za agresora kvůli jeho vojenské invazi na Ukrajinu z února 2022.

Harabin by mohl v prezidentských volbách sehrát roli takzvaného černého koně, líčí Šilhan. Favoritem sice není, ale právě jeho voliči by ve druhém kole mohli rozhodnout, jestli se do čela země postaví Pellegrini, nebo Korčok. Harabin zatím doporučení nedal a soustředí se na vlastní kampaň.