V Číně už je přes 20 tisíc nakažených koronavirem, Hongkong má první oběť

Události ČT: V Číně hrozí vězení za porušení karantény i trest smrti za záměrné šíření nemoci (zdroj: ČT24)

Počet případů nákazy koronavirem v Číně přesáhl dvacet tisíc, nových pacientů během pondělí přibylo přes 3200. Zemřelo už 427 lidí. První oběť koronaviru zaznamenali v Hongkongu. Podle Sylvie Briandové ze Světové zdravotnické organizace (WHO) šíření koronaviru ještě nelze označit za pandemii, je to epidemie s několika ohnisky.

Světová zdravotnická organizace (WHO) oznámila, že počet potvrzených případů bude dál stoupat, protože tisíce odebraných vzorků se zkoumají.

„V tuto chvíli nejsme v situaci, kdy bychom mluvili o pandemii,“ prohlásila představitelka WHO Sylvie Briandová. Podle ní také nejsou důkazy, že by virus zmutoval.

V čínské provincii Chu-pej začala přijímat pacienty nově vybudovaná nemocnice s kapacitou tisíc lůžek, další nemocnice s 1500 lůžky má být dokončena v příštích dnech. Do Wu-chanu, který je centrem nákazy, přijíždějí armádní lékařské týmy, které mají lékařům v městských nemocnicích pomáhat.

Tisková konference Světové zdravotnické organizace (zdroj: ČT24)

Čínský prezident Si Ťin-pching na zvláštní schůzi politbyra komunistické strany prohlásil, že země vede „všelidovou válku,“ která má cestou prevence epidemii zastavit. Ti, kdo své povinnosti zanedbávají, budou potrestáni, citovala prezidenta televize CCTV.

Čínské nejvyšší vedení přiznalo nedostatky v reakci země na propuknutí epidemie. Stálý výbor politbyra komunistické strany vyzval ke zlepšení systému řešení podobných mimořádných událostí. Nařídil rovněž přísně zakročit proti nelegálním trhům, kde se prodávají divoce žijící zvířata.

V provincii Chu-pej, kde leží i město Wu-chan, přišli o místa dva funkcionáři kvůli smrti postiženého chlapce. Jeho otce samoživitele úřady zavřely do karantény, aniž by se o syna postaraly. Za týden dostal jen dvakrát najíst.

Čínské ministerstvo zahraničí znovu upozornilo Spojené státy, že by neměly přehánět reakci na epidemické šíření nového koronaviru, a vyzvalo Washington, aby spolu s Pekingem nákazu zastavil. Čína vzala na vědomí nabídku americké pomoci a doufá, že pomoc přijde co nejdřív, konstatovala mluvčí ministerstva Chua Čchun-jing.

Prvního mrtvého hlásí Hongkong

V Hongkongu podlehl koronaviru devětatřicetiletý muž, který v lednu navštívil Wu-chan. Podle lékařů trpěl i jiným dlouhodobým onemocněním. Jde o druhé úmrtí mimo Čínu, první oznámily už dříve Filipíny. 

Agentura Reuters s odvoláním na belgické zdravotnické úřady v úterý informovala, že jeden z devíti Belgičanů, kteří byli v neděli letecky evakuováni z Wu-chanu, je nakažený koronavirem.

Ve stejném letadle bylo evakuováno také pět Čechů a dva Slováci. U Čechů byly výsledky testů na koronavirus negativní, dál ale zůstávají v karanténě v pražské Nemocnici Na Bulovce.

Ačkoli v ČR se infekce u žádného z navrátilců z Číny neprokázala, ovlivňuje epidemie například výměnné programy vysokých škol nebo cestovní plány.

Pražský filharmonický sbor zrušil po dohodě s pořadateli svá vystoupení v Hongkongu. Brněnská Masarykova univerzita má v Číně čtyři studenty. Jsou v pořádku a škola je vyzvala k návratu. Na jarní semestr má naopak do Brna přijet 24 studentů z Číny. 

Macao kvůli koronaviru přestává s hazardem

Macao, největší herní centrum na světě a autonomní součást Číny, oznámilo, že požádalo všechny provozovatele kasin, aby na dva týdny pozastavili provoz. Má to pomoci omezit šíření koronaviru, uvedla agentura Reuters.

Oznámení generálního ředitele Macaa Ho Iat Senga následovalo poté, co bývalá portugalská kolonie oznámila deset potvrzených případů nákazy a také přísná omezení cestování na čínské území a z Číny. Úřady doporučily obyvatelům, aby co nejvíce zůstávali doma a při cestování po městě měli roušky. 

Tchaj-wan od pátku zakáže vstup do země všem cizincům, kteří byli nejméně dva týdny v Číně. Zákaz se však podle ministerstva zahraničí nebude vztahovat na návštěvníky z Macaa a Hongkongu.

Japonsko zadržuje loď se čtyřmi tisíci lidmi

Japonské úřady začaly testovat téměř čtyři tisíce pasažérů výletní lodi u přístavu Jokohama. Na palubě plavidla se totiž nacházel muž nakažený koronavirem. Cestující musí čekat ve svých kajutách, na pevninu je nepustí. Japonské ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že počet infikovaných novým virem v zemi stoupl z dosavadních 20 na 23.

Thajsko hlásí šest nových případů nákazy novým typem koronaviru. Jsou to čtyři Thajci a dva Číňané z Wu-chanu. Stav jednoho z nakažených je vážný a tento člověk má také tuberkulózu. Dohromady má Thajsko už 25 nakažených a společně a Japonskem a Singapurem (24 případů) patří mezi země nejvíce zasažené novou epidemií mimo Čínu.

Uzbekistán z Číny evakuoval 250 svých občanů, 138 pak Thajsko. Velká Británie vyzvala všechny své občany v Číně, aby pokud možno zemi opustili. Rusko chystá na Sibiři zřídit karanténní oblast pro své evakuované. Podle agentury Interfax tam evakuovaní Rusové mají strávit 14 dní, zatím jsou ale všichni považováni za zdravé.

Zabrat by mohl lék, který pomáhal vyvinout Čech

Americká společnost Gilead Sciences na experimentální léčbu koronaviru poskytla lék, který byl původně zamýšlen k léčbě eboly. Látku nazvanou remdesivir přitom před lety vyvinul tým vědců v čele s Čechem Tomášem Cihlářem. S odvoláním na příspěvek, který na Facebooku sdílel Jan Konvalinka z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR, o tom informovaly Lidové noviny.

Cihlář patřil k žákům významného vědce Antonína Holého, který stál za vývojem antivirotik využívaných v boji s HIV a AIDS.

Remdesivir byl podle listu The Wall Street Journal patrně účinný při léčbě 35letého pacienta s koronavirem ve státě Washington na severozápadě USA. Muž, který se vrátil z čínského Wu-chanu, odkud se vir šíří, byl prvním potvrzeným nakaženým v USA.

Látka tomuto pacientovi podle listu pomohla snížit teplotu a zmírnila veškeré další příznaky. Remdesivir zatím v USA nebyl schválen pro užívání lidmi. Ve výjimečných situacích, kdy neexistuje účinná alternativa, nicméně mohou úřady testování přípravku na lidech umožnit, připomněl americký deník. Kolik pacientů experimentální léčbu remdesivirem nyní podstoupí, nechtěla mluvčí Gilead Sciences sdělit.

Server BBC News upozornil, že jeden z lékařů ve Wu-chanu se snažil varovat své kolegy, když loni v prosinci zaregistroval sedm případů nákazy neznámým koronavirem, který se podobal viru způsobujícímu nemoc SARS.

Čínská policie ale oftalmologa Li Wen-lianga obvinila z šíření falešných zpráv a vyzvala ho, aby ukončil „nelegální aktivity“. Teprve později v lednu čínská vláda v reakci na rychle se šířící nový typ koronaviru město Wu-chan uzavřela a lékaři se omluvila.