V Brazílii se protrhla nádrž s odpadní vodou. Při bahnité záplavě zahynuli lidé

Kvůli protržené přehradě umírali lidé v Brazílii pod vrstvami toxického bahna (zdroj: ČT24)

V Brazílii se protrhla přehradní nádrž s odpadní vodou z rudného dolu a následně byly pod vysokou vrstvou kalu pohřbeny blízké obce. Mezi mrtvými mají být hlavně zaměstnanci dolu, může jich být až sedmnáct. Další lidé se ale pohřešují nebo jsou zranění - k protržení došlo ve státě Minas Gerais na jihovýchodě země.

Mrtvé našli hasiči ve dvou obcích, které zavalilo kamení a bahno, které s sebou voda brala. Zvlášť těžce byla postižena vesnice Bento Rodrigues, odkud bylo evakuováno asi pět set tamních obyvatel. Kvůli obsahu těžkých kovů ve vodě z dolů musejí postupně procházet dekontaminací.

Některé domy byly zavaleny bahnem až po střechu. Zničena byla škola, kostel a zdravotnické středisko. Do poničených míst je podle místní policie možné se dostat jen vrtulníkem. Po rozednění začali zaplavenou oblast záchranáři opět prohledávat. Do pátrání po přeživších zapojili i psi a několik helikoptér.

Mezi mrtvými jsou zaměstnanci dolu, příčina se zatím neví

Těžební společnost Samarco ještě neurčila, proč vůbec došlo k protržení hráze. „Většina toho, co se tam stalo, bylo pod rouškou tmy,“ řekl generální ředitel firmy BHP Billiton Andrew Mackenzie, která důl z poloviny vlastní.

Jeden zaměstnanec dolu je prohlášen za mrtvého, šestnáct jeho kolegů je považováno za mrtvé, protože podle záchranářů neměli pod dva a půl metru vysokou lavinou bahna šanci přežít, upřesnil zpravodaj Českého rozhlasu David Koubek.

Nádrž byla umístěna nedaleko rudného dolu ve státě Minas Gerais na jihovýchodě Brazílie. Hráz byla určená k zadržování vody odčerpané při důlních pracích. Záplavová vlna měla ovlivnit i sedmdesát kilometrů vzdálená místa. Podle místních úřadů panují obavy, že voda je kontaminovaná a jedovatá. Záchranáři tvrdí, že pod vysokou vrstvou kalu nemohl nikdo přežít.

Koubek: Jeden zaměstnanec dolu byl prohlášen za mrtvého, další jsou považováni za mrtvé (zdroj: ČT24)