V Bavorsku ráno havaroval autobus s českými turisty, čtyři jsou těžce zranění

V Německu v sobotu ráno havaroval autobus s českými turisty, kteří se vraceli domů z dovolené v Itálii. Podle mluvčího dolnobavorské policie utrpělo zranění čtrnáct osob, z toho čtyři vážná. Jsou v péči lékařů. O život nikdo nepřišel.

Nehoda se stala kolem půl sedmé ráno v dolnobavorském okrese Kelheim, jižně od města Řezno nedaleko Bad Abbach. Podle policejního mluvčího k ní došlo bez podílu cizích vozidel; autobus se rozkymácel při sjezdu z dálnice A93 na silnici B15, v pravotočivé zatáčce vyjel z vozovky a převrátil se na bok.

Příčina nehody dosud není známá. Generální konzulka ČR v Mnichově Kristina Larischová Radiožurnálu řekla, že za havárií mohl být mikrospánek, policie tuto verzi ale zatím odmítla potvrdit, protože stále probíhá vyšetřování. Kolem třetí odpoledne už byl autobus odklizený, škodu policie odhaduje na sto tisíc eur (téměř 2,6 milionu korun). 

Nejasné počty

Čedok, který výpravu do Itálie organizoval, v tiskové zprávě napsal, že při nehodě bylo v autobusu 34 českých turistů, dva řidiči a průvodkyně. Informace o počtu zraněných a jejich stavu se ovšem po větší část dne rozcházely.

Bavorský rozhlas ráno na webu BR24 informoval o čtrnácti zraněných. Čtyři turisté měli mít vážná zranění, dva středně těžká a osm utrpělo lehčí poranění. Mluvčí bavorské policie pro ČTK dopoledne sdělil, že zraněných je méně a jsou v lepším stavu (dva lidé se středně těžkými a osm lidí s lehkými poraněními), po poledni ovšem zopakovala prvotní bilanci.

„Deset osob utrpělo lehká zranění. Čtyři osoby utrpěly těžká zranění,“ sdělil mluvčí dolnobavorské policie Johann Lankes. Podle něj je běžné, že je situace na místě nehody nepřehledná, a bilance zraněných se tak může časem měnit. Komplikovaná poranění utrpěly dvě ženy ve věku 21 a 47 let a dva muži ve věku 48 a 52 let.

Přítomnost české policie

Všecny osoby, které potřebovaly lékařskou péči, převezli záchranáři do okolních nemocnic. „Lehce zraněná byla i průvodkyně zájezdu, která je na místě, v kontaktu s lékaři a poskytuje klientům veškerou součinnost,“ uvedla mluvčí cestovní kanceláře Čedok Eva Němečková.

Pasažéry bez větších komplikací už z nemocnic propustili. Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) upřesnil, že téměř všichni zranění by se měli do vlasti vrátit ještě v sobotu. V německé nemocnici by měl přes noc zůstat jeden z nich.

Turisté, kteří nehodu ustáli bez újmy, čekali na hasičské stanici na náhradní autobus, který je doveze do Česka. „Náš konzulát v Mnichově je v kontaktu s německými úřady a je připraven poskytnout pomoc,“ oznamovala česká diplomacie. 

„Díky spolupráci bavorsko-českého centra v oblasti policejních zásahů byly přivolány i naše policejní síly a dostaly také tlumočníka,“ doplnila mnichovská konzulka Larischová; překladatelské služby si vyžádala německá policie, protože český řidič německy nemluví.