Uzbeckou metropolí Taškentem otřásl mohutný výbuch

Hlavním městem Uzbekistánu Taškentem otřásla v noci na čtvrtek silná exploze. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na místní média. Podle nich zřejmě vybuchl celní sklad v blízkosti letiště. Incident si vyžádal jednu oběť a 162 raněných, napsala agentura Reuters.

Ruská státní agentura TASS napsala, že zemřel patnáctiletý mladík. O smrti teenagera informuje i Reuters, věk ale neuvádí. Chlapec podle agentury zemřel, když na něj spadl okenní rám. Zdravotníci hospitalizovali čtyřiadvacet lidí, jejich životy nejsou v ohrožení, sdělilo ministerstvo zdravotnictví. Lékařská péče byla podle něj poskytována lidem na místě i v okolních bytech.

Na videonahrávkách zveřejněných na sociálních sítích byl vidět sloup kouře a plameny na obloze. Na místo dorazily týmy hasičů a záchranářů, sdělilo ministerstvo pro mimořádné události. „V důsledku rychlé činnosti zaměstnanců ministerstva pro mimořádné události se rozloha požáru zmenšuje,“ prohlásil resort na platformě Telegram. Zároveň ujišťoval, že situace je „zcela pod kontrolou“.

Lety na mezinárodním letišti v metropoli fungují normálně, uvedla jeho správa.

Stejně jako ve zbytku bývalého Sovětského svazu jsou požáry v Uzbekistánu časté kvůli zastaralému vybavení a nedodržování bezpečnostních norem. Nehody tohoto rozsahu jsou však vzácné, píše AFP.