Útočník s nožem zabil v čínské školce šest lidí včetně tří dětí

Šest lidí zabil a dalšího zranil útočník s nožem ve školce v provincii Kuang-tung na jihovýchodě Číny. S odvoláním na policii to napsal server BBC News. Policie podezřelého zadržela, motiv činu vyšetřuje.

Agentura AFP uvedla, že mezi oběťmi útoku, který se odehrál kolem 7:40 místního času (1:40 SELČ), byli tři děti, dva rodiče a jedna učitelka.

Podezřelým, kterého policie zadržela, je podle BBC pětadvacetiletý muž. Útok se stal v okrese Lian-ťiang, odkud pochází i zadržený.

Útoky nejsou v Číně časté

Násilné trestné činy nejsou v Číně časté kvůli přísným zákonům o držení zbraní a bezpečnostním opatřením, napsala agentura Reuters. Případy pobodání v předškolních zařízeních však v několika posledních letech zvýšily obavy o bezpečnost na školách.

Loni v srpnu byli zabiti tři lidé a šest jich bylo zraněno při útoku nožem ve školce v jihočínské provincii Ťiang-si. V roce 2021 muž zabil dvě děti a dalších šestnáct zranil ve školce v jihozápadní provincii Kuang-si, připomněla agentura Reuters.

Útoky na děti rovněž obrátily pozornost na téma duševního zdraví, psychicky nemocní čelí totiž v Číně stigmatizaci.

V roce 2017 odpálil dvaadvacetiletý muž trpící neurologickou poruchou výbušninu před školkou v provincii Ťiang-su a zabil tak sebe a několik dalších lidí.

Odborníci na duševní zdraví poukazují na pandemii covidu-19 jako na významný faktor, který stojí za nárůstem psychických problémů.