Turecko-syrské pohraničí postihlo zemětřesení o síle 6,3 stupně

Turecko-syrské pohraničí zasáhlo zemětřesení o síle 6,3 stupně Richterovy škály v hloubce dvou kilometrů, ohlásila v pondělí Turecká agentura pro katastrofy (AFAT). Otřesy o síle 5,8 stupně udeřily i v Samandagu v turecké provincii Hatay. Na místě jsou nejméně tři mrtví a dvě stovky zraněných. Tutéž oblast postihly dva silné otřesy před 14 dny.

Svědci zemětřesení podle agentury Reuters uvedli, že týmy tureckých záchranářů na místě kontrolovaly, zda se lidem nic nestalo. Obyvatelka zasažené Antakye Muna Al Omarová uvedla, že byla ve stanu v parku v centru města, když zemětřesení udeřilo. „Myslela jsem, že se mi země pod nohama rozpadne,“ řekla a s pláčem tiskla v náručí svého sedmiletého syna. Otřesy cítili lidé v Sýrii, Egyptě a Libanonu.

Turecký ministr vnitra řekl, že otřesy mají nejméně tři oběti a dvě stě zraněných. Podle syrské organizace Bílé přilby nedošlo ke kolapsu nových budov, ale někteří tamní obyvatelé jsou zranění.

Zahraniční zpravodaj ČT24 Václav Černohorský s odvoláním na starostu města Samandag Refika Eryılmaze řekl, že tamní obyvatelé se kvůli nočním mrazivým teplotám a kvůli nedostatku stanů vrátili do svých domů, které byly zdánlivě neporušené. Pondělní zemětřesení je opět velmi vyděsilo a starosta říkal, že jeho město pro ně bude potřebovat patnáct tisíc nových stanů.

Starosta Antakye Lütfü Savas řekl televizní stanici HaberTurk, že po posledním zemětřesení obdržel zprávy o několika lidech, kteří uvízli pod sutinami. Viceprezident Fuat Oktay prohlásil, že nejméně osm lidí bylo zraněno.

Zemětřesení vyvolalo paniku i daleko od epicentra

„Záchranáři prohledávají nově zřícené budovy, jestli pod jejich troskami není někdo uvězněný. To samozřejmě nad rámec toho, že se turecké úřady s mezinárodní pomocí snaží postarat o lidi, kteří přišli o střechu nad hlavou,“ popsal Černohorský situaci v oblasti zasažené katastrofou.

„V době, kdy zemětřesení udeřilo, jsme byli na letišti v Adaně, tedy nějakých sto kilometrů od epicentra. Letištní budova se mírně zachvěla, podlaha se zhoupla, ale žádné škody to nezpůsobilo,“ popsal Václav Černohorský svou zkušenost s pondělními otřesy. Událost podle jeho slov ale vyvolala paniku, protože letiště bylo plné lidí, kteří nasedali na evakuační lety, které míří směrem na západ.

Zpráva o dalších otřesech přišla několik hodin poté, co americký ministr zahraničí Antony Blinken sdělil Turecku, že Washington bude pomáhat „tak dlouho, jak to bude nutné“ po ničivých smrtících zemětřeseních ve stejném regionu před dvěma týdny.

Od 6. února oblast zaznamenala podle tureckých úřadů mnoho tisíc menších otřesů. Jejich síla obvykle nepřesáhla pět stupňů. V Turecku si otřesy z předminulého týdne vyžádaly podle úřadů přes 41 000 mrtvých, v Sýrii podle odhadu OSN zhruba 6000.