Turecko, Řecko a Bulharsko zasáhla bouře Daniel, má několik obětí na životech

Nejméně čtrnáct obětí si vyžádaly záplavy, které v úterý postihly střední části Řecka, jihovýchod Bulharska a severozápad Turecka. Z toho sedm obětí, včetně tří turistů, evidují v Turecku, kde se stále nejméně jeden člověk pohřešuje. Čtyři lidé zemřeli v Bulharsku, v Řecku si záplavy zatím vyžádaly tři oběti. A zatímco v postižené oblasti v Bulharsku se situace už zlepšila, v Řecku ve středu odpoledne udeřily přívalové deště na hlavní město Athény. Mluvčí českého ministerstva zahraničí Daniel Drake sdělil, že úřad nemá informace, že by záplavy ve zmíněných třech zemích postihly české občany.

V Turecku zaplavila voda po přívalových deštích i část Istanbulu, kde zemřeli nejméně dva lidé a 31 se zranilo. V největším tureckém městě však ve středu dopoledne přestalo pršet. Voda smetla i kemp v provincii Kirklareli poblíž hranic s Bulharskem.

Na letišti na řeckém ostrově Skiathos strávilo kvůli počasí noc několik stovek lidí. I ve středu bylo zrušeno několik letů do Británie, odpolední zatím mají hlášeno zpoždění. Dopoledne také ještě zůstávalo na 430 lidí na trajektu na moři u přístavu Volos, protože plavidlo nemohlo kvůli počasí zakotvit.

V Bulharsku bylo nejvíce zasaženo letovisko Carevo na jihovýchodě země, kde zatím evidují čtyři oběti. Přívalový déšť postihl v oblasti přímořského letoviska několik kempů a některá auta strhl proud vody do moře. Škody na majetku jsou značné a přívalové deště se dotkly i tisíce turistů.

„Situace se vrací do normálu, silnice začínají být postupně sjízdné,“ uvedl ve středu při návštěvě města premiér Nikolaj Denkov, podle kterého v oblasti za 24 hodin spadlo na tři sta milimetrů srážek. Úřady například v Burgasu či Primorsku zrušily oslavy středečního Dne sjednocení.

Zatímco v Bulharsku už pršet přestalo, ve středním Řecku pokračovala bouře nazvaná Daniel se silným deštěm i v noci. Zklidnila se ale situace na Sporadských ostrovech na jihovýchodě Řecka.

Horizont ČT24: Ničivá bouře na jihu Evropy (zdroj: ČT24)

Nebyl nikdo, kdo by pomohl

Nejvážnější zřejmě zůstává situace v oblasti Magnesia ve střední části Řecka, na kterou připadají dva ze tří mrtvých v zemi. Podle zpravodaje agentury AFP ve správním středisku oblasti a přístavním městě Volos chybí od úterního večera dodávky proudu a na řadě míst úřady zakázaly osobní automobilovou dopravu. „Nikdy jsem neviděl něco podobného, tisíce domů a obchodů byly ve Volosu zaplaveny, a není tu nikdo, kdo by nám pomohl,“ řekl agentuře AFP jeden obyvatel přístavního města. Rozsáhlé škody jsou i v okolí.

Na letišti na řeckém ostrově Skiathos strávilo kvůli počasí noc několik stovek lidí, napsala agentura DPA. I ve středu bylo zrušeno několik letů do Británie a další hlásily zpoždění.

Komplikace v dopravě

V oblasti Thesálie civilní obrana zakázala lidem v některých obcích vyjíždět s auty, aby nekomplikovali práce záchranné službě. Řada silnic je zaplavená nebo i neprůjezdná. Těžce zasaženo bylo přístavní město Volos, kde v úterý zemřel muž poté, co se na něj zřítila zeď. Proud vody v oblasti spláchl auta do moře, voda zaplavila sklepy a obchody. Na mnoha místech byly kvůli počasí přerušeny dodávky elektřiny, někde nefungovaly ani mobilní telefonní sítě či internet.

Místní úřady vyzývají obyvatele zasažených oblastí, aby nevycházeli do ulic, vyhýbali se stromům a pobřežním oblastem kvůli nebezpečí blesku.

„Je to nejextrémnější jev, pokud jde o množství srážek za 24 hodin, který byl zaznamenán v Řecku od začátku těchto statistik,“ řekl ve středu ministr pro ochranu obyvatel Vasilis Kikilias. Podle odhadů meteorologů v oblasti Magnesia, kde se nachází město Volos, spadlo za 24 hodin 600 až 800 milimetrů srážek.