Turecká ofenziva proti Kurdům by mohla být pokusem odvést pozornost od stavu ekonomiky

Zesiluje turecká ofenziva v Iráku a Sýrii (zdroj: ČT24)

Turecká ofenziva proti Kurdům v Sýrii a na severu Iráku zesiluje. Tamní opozice tvrdí, že se tím armáda snaží odvést pozornost od stavu ekonomiky, ve vysílání ČT24 to řekl zpravodaj ČT v Turecku Václav Černohorský. Dodal, že Turecko se možná snaží využít toho, že svět nyní upírá zrak na Ukrajinu. Rozhodnutí Ankary odsoudila druhá nejsilnější turecká opoziční strana, prokurdská HDP.

 Současná turecká ofenziva proti Kurdům se soustředí na hornaté oblasti severního Iráku u hranic s Tureckem. „Mluví se o tom, že se do operací zapojily speciální pozemní jednotky, což podle některých vojenských analytiků zavdává příčinu myslet si, že současná ofenziva bude rozsáhlejší a bude trvat déle než ty, které jí předcházely,“ dodal zpravodaj. 

Podle Černohorského také v posledních dnech přicházejí informace ze severovýchodní Sýrie, zejména z města Kobani, o tom, že zde dochází k dělostřeleckým útokům a náletům bezpilotními letouny. „Místní zdroje po útoku na Kobani hovořily o minimálně dvou zraněných civilistech. Je to ale věc, při které se musíme odkázat právě na místní média nebo zdroje, které působí v zasažených oblastech,“ upozornil. 

Zpravodaj také uvedl, že poté, co v roce 2015 skončila mírová jednání mezi Tureckem a Stranou kurdských pracujících (PKK), odehrávaly se velmi tvrdé boje ve městech na jihovýchodě Turecka. Tam byla výrazně poničena infrastruktura a zemřelo mnoho lidí. Od té doby se ale boj do jisté míry přesunul na sever Iráku, tedy na území kurdské samosprávy.

Víc obětí na straně čelních představitelů PKK

„Vojenské akce turecké armády se konají minimálně s tichým souhlasem představitelů kurdské samosprávy, podle některých vojenských analytiků se místní vojenské jednotky dokonce zapojují po boku turecké armády do boje proti PKK,“ řekl Černohorský. Změnila se podle něj taktika, Turecko nyní z velké části spoléhá na bombardování, ale také na útoky prostřednictvím bezpilotních letounů.

„Ubylo obětí na straně běžných ozbrojenců, ale přibylo obětí na straně velitelů nebo čelních představitelů této organizace, která je na seznamu teroristických organizací,“ připomněl. Podle zpravodaje se tak Ankaře touto taktikou podařilo do jisté míry omezit působnost PKK a vytlačit ji z Turecka.