Tropická bouře Nicole si vzala 16 životů

Kingston - Již 12 mrtvých na Jamajce a čtyři v USA si vyžádaly záplavy a sesuvy půdy způsobené tropickou bouří Nicole. Nejméně osm dalších lidí se pohřešuje. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na oficiální zdroje. Bouře vznikla ve středu v severovýchodní části Karibského moře, po průchodu Karibikem se rozptýlila ve Floridském průlivu.

Úřady varovaly, že počet obětí pravděpodobně ještě vzroste. „Jak den pokročí, počet obětí bude větší, tím jsem si jist,“ konstatoval podle AP Richard Thompson z kanceláře pověřené řešením nastalé situace. V americkém státě Severní Karolína zemřeli ve čtvrtek rodiče se dvěma dětmi, když jejich vůz v důsledku záplav havaroval. Mezi dvěma potvrzenými oběťmi na Jamajce je i čtrnáctiletý chlapec, ostatní členové jeho rodiny, včetně tříletého dítěte, jsou nezvěstní.

Bouře na Jamajce poničila mosty, zaplavila ulice bahnem a odřízla desítky tisíc lidí od dodávky elektřiny a vody. Již druhý den zůstaly uzavřené školy i univerzity.

Vydatné deště zasáhly i východ Kuby, žádné rozsáhlejší škody z této oblasti ovšem nebyly zatím hlášeny.

Síla větru dosahovala v bouři až 65 kilometrů v hodině, v průběhu středy však Nicole zeslábla a rozpadla se nad oceánem. Podle amerického Národního centra pro hurikány v Miami na Floridě se však nad oblastí stále pohybují prudké lijáky.

  • Bouře Nicole zabila 16 lidí autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1988/198799.jpg
  • Záplavy způsobené bouří Nicole autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1988/198800.jpg