Tisíce Japonců prchly před tajfunem Haishen

Více než 200 tisíc lidí se muselo v částech Japonska evakuovat kvůli tajfunu Haishen. Živel přinesl na jižní ostrovy silný vítr a déšť. Místy podle agentury AP strhával střechy a zanechával domácnosti bez proudu. Meteorologové očekávají, že Haishen bude ztrácet na síle a posouvat se na sever. Na Korejský poloostrov by měl dorazit v pondělí. Jižní Korea již vydala nejvyšší tajfunovou výstrahu.

Haishen přichází pouze několik dní po tajfunu Maysak, který patřil k nejsilnějším za poslední roky. Sílu očekávaného deště meteorologové podle AP přirovnali k vylití kýblu plného vody na hlavu. Úřady před tajfunem obyvatele Japonska varovaly s předstihem několika dní a vyzvaly je, aby si zajistili dostatečné zásoby potravin a vody.

Vylití z koryt podle úřadů hrozí u několika řek na hlavním jihozápadním ostrově Kjúšú. Na televizních záběrech z Kjúšú kamery zachytily lidi, kteří se před očekávaným zesílením větru večer uchýlili do tělocvičen. Úřady uvedly, že evakuovaní musí dodržovat bezpečné rozestupy kvůli koronaviru.

Majitelé obchodů se připravují na příchod tajfunu
Zdroj: Reuters

Tajfun Haishen (Chaj-šen), což čínsky znamená Bůh moře, podle japonského meteorologického ústavu provází vítr o rychlosti až 162 kilometrů za hodinu poté, co již udeřil na Okinawu a ostrov Amami Ošima. Úřady na Amami Ošima vyzvaly k evakuaci a vydaly výstrahy před vlnobitím, silným deštěm a blesky.

Kvůli tajfunu byly v západním Japonsku zavřeny továrny, školy a podniky. Zrušeny byly také stovky letů a přerušen byl také provoz vlaků. Japonský meteorologický ústav uvedl, že pravděpodobně nevydá nejvážnější tajfunovou výstrahu, vyzval ale obyvatele k co největší opatrnosti. V nízko položených oblastech, zejména kolem ústí řek, podle šéfa úřadu hrozí záplavy.

Úřady statisícům lidí doporučily, aby se evakuovali do obecních center a škol. To se podle BBC týká například všech 36 tisíc obyvatel města Goto v prefektuře Nagasaki, kde tajfun může udeřit přímo. Podle místních médií se někteří lidé rozhodli tajfun přečkat v místních hotelech, aby snížili riziko nákazy koronavirem.