Slovenští veřejnoprávní novináři se obracejí na poslance. Žádají odmítnutí zákona o RTVS

Zástupci slovenských veřejnoprávních médií vyzvali parlament, aby nepřijímal zákon o změnách v RTVS. Poslancům odevzdali otevřený dopis. Už ve čtvrtek se několik tisíc lidí v Bratislavě účastnilo demonstrace, kterou svolala největší opoziční strana Progresívne Slovensko.

„Zaměstnanci i vedení RTVS hovoří o tom, že využijí veškeré dostupné možné prostředky, které jim zákony Slovenské republiky umožňují. Nevylučují v krajním případě ani možnost stávky, ale o dalších konkrétních krocích jednají i v rámci koordinačního výboru,“ přiblížil zpravodaj ČT na Slovensku Jan Šilhan. Právě tento výbor odevzdal poslancům otevřený dopis.

„Přišli jsme sem dnes symbolicky, protože je světový den svobody tisku, ve jménu iniciativy zaměstnanců a spolupracovníků RTVS,“ řekl redaktor a moderátor RTVS Tomáš Bartoněk, podle kterého má sdružení podporu stovek pracovníků veřejnoprávního média. „Chceme ukázat, že nám zaměstnancům velmi záleží na tom, abychom dále mohli pracovat ve svobodné instituci,“ dodal.

Budeme dál bojovat, avizují novináři

Další případné kroky výboru se podle něj odvíjejí od dohody s dalšími zaměstnanci i od samotného procesu schvalování zákona. „Zda během čtení v Národní radě přibydou nějaké úpravy, nebo ne, zda budou zapracovány další připomínky. Podle toho budeme reagovat,“ dodal.

V případě, že zákon bude schálen, mnozí zaměstnanci zvažují protestní odchod, uvedla redaktorka a dramaturgyně RTVS Rozália Vlasková. „Nevím, jestli budu v menšině, a jak se rozhodnu, bude záviset na situaci, ale měla jsem teorii, že je třeba bojovat do konce. Nedat jim to zadarmo. Myslím si, že by byli rádi, kdybychom odešli právě my,“ domnívá se. „Ale pokud bych tam měla být nesvobodná, nechtěla bych tam zůstat,“ doplnila Vlasková.

Podobný postoj zastává i Bartoněk. „Pokud bude dostatečně silná iniciativa a budeme v dostatečném počtu poté, co se případně vymění vedení a změní se instituce, má smysl ještě zůstat. A pokračovat v aktivitách do nějaké doby,“ nastínil.

„Určitě nesložíme pero jako náš hlavní nástroj. Budeme se snažit v rámci možností bojovat,“ doplnil reportér RTVS Ivan Brada. Upozornil, že případný odpor pracovníků veřejnoprávního média je však omezen ústavními pravidly.

Zástupci RTVS hovořili k zákonu o změnách v Rozhlase a televizi Slovenska (zdroj: ČT24)

Opozice chce přijetí zákona obstruovat

I opozice v parlamentu je podle Šilhana připravena využít veškeré prostředky, které použila také při projednávání předchozí kontroverzní novely o trestních zákonech. „Včetně série demonstrací, včetně obstrukcí v parlamentu během projednávání v prvním, druhém a třetím čtení, ale také včetně ústavní stížnosti,“ popsal situaci na Slovensku Šilhan.

Nový zákon by měl instituci zastřešující veřejnoprávní vysílání rozhlasu i televize zrušit. Místo ní by měla vzniknout nová organizace STVR. Spolu s tím by měl také zaniknout mandát současného generálního ředitele Ľuboše Machaje. „Ostatně koalice se netají tím, že jednou z hlavních motivací byla výměna současného vedení,“ doplnil Šilhan.

Zpravodaj ČT Jan Šilhan komentuje zákon o změnách v RTVS (zdroj: ČT24)

Podle vlády Roberta Fica je RTVS neobjektivní a prosazuje jen jeden proud. Zaměstnanci to odmítají. Podle nich a některých expertů je skutečným záměrem zákona mocenské ovládnutí veřejnoprávního média.

„V tuto chvíli míří zákon do legislativního procesu v parlamentu. Pravděpodobně už na květnové schůzi bude projednán v prvním čtení. Následně pravděpodobně během červnové schůze bude ve druhém a třetím čtení schválen,“ dodal Šilhan.

Slovensko se propadlo v žebříčku svobody médií

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová reagovala v pátek na propad Slovenska v nejnovějším žebříčku svobody médií organizace Reportéři bez hranic. V něm Slovensko kleslo o dvanáct míst a skončilo 29. ze 180 hodnocených zemí.

„Svobodná média a demokracie jsou od sebe neoddělitelné. Nemůžeme akceptovat útoky na novináře a zvlášť od těch, kteří mají v rukou moc. K demokracii nepatří ani zastrašování médií a snaha o jejich politické ovládnutí,“ napsala Čaputová na Facebooku.

Slovenská opozice propad označila za důsledek útoků na novináře a snahy vlády premiéra Roberta Fica ovládnout veřejnoprávní média.