Slovenští homosexuálové se hned tak brát nebudou

Bratislava – Slováci stejného pohlaví nebudou moct v nejbližší době uzavřít registrované partnerství. Vládní sociální demokraté totiž odmítli podpořit návrh zákona opozičních liberálů. Slovenské zákony tak zatím zůstanou vůči homosexuálním párům nekompromisní.

Tématem registrovaného partnerství se na Slovensku, kde se většina obyvatel hlásí k některé z církví, začali politici zabývat až v posledních letech. Podobně jako v minulosti i nyní snaha liberální strany Svoboda a solidarita (SaS) o uzákonění svazků homosexuálů neměla šanci na úspěch.

SaS navrhovala, aby osoby po uzavření registrovaného partnerství byly pokládány za blízké. To by jim umožnilo například dědit po partnerovi, odepřít proti němu výpověď v trestním řízení nebo mít nárok na informace v případě jeho nemoci. S adopcí dětí předloha nepočítala.

Iniciativa vyvolala ve sněmovně emotivní debatu zejména mezi zástupci liberálů a konzervativnější části parlamentu. „Tento návrh zákona je šíleným pokusem o nabourání celého právního systému. Vy se pokoušíte změnit tvář této země. Přizpůsobit ji obrazu vašeho liberálního vidění světa,“ vzkázal SaS představitel křesťanských demokratů (KDH) a bývalý šéf parlamentu Pavol Hrušovský.

Polovina Slováků souhlasí s registrovaným partnerstvím

Odmítavě se k registrovaným partnerstvím staví také katoličtí duchovní, kteří mají na Slovensku nejsilnější postavení ze všech církví. Biskupové vyhlásili, že homosexuální cítění nemá vést k trvalému společenství s právní ochranou, neboť homosexuální partnerství nelze klást na stejnou úroveň s klasickým manželským svazkem.

Z dřívějšího průzkumu veřejného mínění vyplynulo, že na Slovensku letos přibylo lidí, kteří podporují registrovaná partnerství osob stejného pohlaví. S takovou formou soužití souhlasila téměř polovina respondentů.