Konflikt v Gaze musí být ukončen co nejdříve, shodl se Pavel s jordánským králem

Konflikt v Gaze musí být co nejdříve ukončen. Čím déle potrvá, tím horší bude pozice Izraele a hledání řešení, shodli se český prezident Petr Pavel s jordánským králem Abdalláhem II. Pavel jednal v Jordánsku i s korunním princem Husajnem a s premiérem Bišerem Chasávnou. Setkal se také s předsedy obou komor tamního Národního shromáždění – předsedou Senátu Fajsalem Fáizem a Poslanecké sněmovny Ahmadem Safádím.

Čím déle bude trvat izraelská vojenská operace a utrpení palestinských civilistů, tím horší bude pozice Izraele a tím těžší bude poté nalézt řešení, řekl Pavel ve středu v Jordánsku. Čeští a jordánští státníci se shodli na nutnosti vyvíjet úsilí na izraelské straně k dovedení vojenské operace ke konci a k nastavení jakéhokoli příměří, které by umožnilo další jednání. Posléze může podle Pavla začít rozsáhlá humanitární operace.

Jordánsko svolalo na 11. června konferenci k takové pomoci v Pásmu Gazy, Česko se jí podle prezidenta nějakou formou zúčastní. „Už teď budeme hledat cesty, jak dále pomoci civilistům v Gaze,“ poznamenal český prezident. Konference by podle něj měla vyústit ve vytvoření systému, aby nedocházelo ke křížení zájmů či naopak aby nevznikala nepokrytá místa. „Asi nejvíce zapotřebí bude nějaká koordinační buňka, která bude schopna všechny humanitární aktivity koordinovat a bude dávat dohromady i přepravní prostředky,“ řekl. Podle jordánské strany bude zapotřebí až osm set kamionů denně, které budou rotovat a dovážet pomoc.

Prezident Pavel na návštěvě Jordánska (zdroj: ČT24)

Další témata rozhovorů

S Abdalláhem II. i korunním princem Husajnem hovořil Pavel také o rusko-ukrajinské válce. „Z jeho (králova) pohledu samozřejmě také tento konflikt ovlivňuje globální bezpečnost a tedy bezpečnost v regionu,“ podotkl Pavel.

Dále hovořili o rozšíření spolupráce v průmyslu, obranném sektoru, ve zdravotnictví, v energetice, lázeňství či při rehabilitacích zraněných vojáků. Jordánsko podle Pavla vnímá Česko jako blízkého partnera, což mu mimo jiné při setkání sdělil před novináři i premiér Bišer Chasávna. Pro Česko je Jordánsko nejstabilnější zemí v regionu, s níž lze počítat jako se spolehlivým partnerem.

Prezident Petr Pavel s králem Abdalláhem II.
Zdroj: X/Petr Pavel

Do Ammánu v pondělí večer Pavel přivezl i více než tunu sušeného kojeneckého mléka, která podle něj pokryje potřebu několika tisíc dětí v Gaze po několik týdnů. Česko podle hlavy státu bude hledat i další cesty, jak pomoci civilistům zasaženým válkou.

V úterý prezident navštívil dvě nemocnice, v jedné z nich se setkal s českými oftalmology, kteří v zemi působí v rámci zdravotnického programu MEDEVAC. Zavítal také do vojenského podniku Jordan Design and Development Bureau.