Porážka Hamásu nestačí, je třeba vyřešit palestinsko-izraelské vztahy, řekl Pavel v Jordánsku

Prezident Petr Pavel přicestoval do Jordánska (zdroj: ČT24)

Česko by se mělo připojit k těm, kdo usilují o co nejdřívější zastavení konfliktu v Gaze, je potřeba nalézt dlouhodobé řešení mezi Izraelci a Palestinci, řekl při návštěvě Jordánska český prezident Petr Pavel. Do Ammánu v pondělí večer přivezl i více než tunu sušeného kojeneckého mléka, která podle něj pokryje potřebu několika tisíc dětí v Gaze po několik týdnů. Česko podle hlavy státu bude hledat i další cesty, jak pomoci civilistům zasaženým válkou.

Prezident uvedl, že tuna sušeného kojeneckého mléka pokryje potřebu několika tisíc dětí v Gaze na několik týdnů. Vyzval k připojení Česka k zemím, které usilují o co nejdřívější zastavení konfliktu, který začal po útoku teroristů z Hamásu na Izrael ze 7. října minulého roku.

Letecké shozy potravin a léků pro palestinské civilisty nařídil svému letectvu jordánský král Abdalláh II. Byl to také on, kdo před měsícem telefonicky požádal českého prezidenta o dodávku kojenecké výživy.

Tuna kojenecké výživy by měla vystačit několika tisícům palestinských dětí pro následující týdny. Od začátku války poslalo Česko na mimořádnou pomoc Gaze 15 milionů korun prostřednictvím programů OSN, uvedl zpravodaj ČT Jakub Szántó.

Česko bude podle Pavla hledat další cesty, jak pomoci civilním občanům v Gaze, kteří jsou zasaženi válkou.

Zpravodaj ČT Szántó o návštěvě prezidenta Pavla v Jordánsku (zdroj: ČT24)

„Od počátku, kdy krize vypukla, jsme upozorňovali nejen na nutnost zachovávat mezinárodní humanitární právo, ale také na ochranu civilistů a pomoc lidem v nouzi,“ zmínil Pavel. „Situace civilních obyvatel v Gaze je dnes opravdu velice těžká. Myslím, že bychom se měli připojit ke všem těm, kteří usilují o co nejdřívější zastavení konfliktu, humanitární pomoc a následně řešení problému mezi Palestinci a Izraelci tak, aby bylo dlouhodobé a nevedlo během několika let k další eskalaci,“ dodal.

Pavel si nedělá ambice, že by se problém podařilo vyřešit v krátké době. „Nicméně ze všech jednání, která jsem měl, vyplývá, že má-li být řešení trvalé, musí být systémové. Nesmí být ve smyslu porážka Hamásu a pak nastane mír. Mír může nastat jen tehdy, když budou uspokojivě vyřešeny palestinsko-izraelské vztahy,“ poznamenal. Česko vidí budoucnost ve dvoustátním uspořádání.

Jordánsko je zásadní regionální partner, míní Pavel

V rámci úterního programu prezident navštíví dvě jordánské nemocnice. V jedné z nich se setkal s týmem českých oftalmologů z pražské Ústřední vojenské nemocnice, kteří v zemi působí v rámci zdravotnického programu MEDEVAC. Program má podle Pavla v Jordánsku mimořádnou reputaci. „Byl jsem informován o tom, že pacienti často vytvářejí seznamy a čekají, až přijede český tým, aby se mohli nechat operovat od nich,“ dodal prezident.

Vhodné pacienty pro zmíněný zdravotnický program tu už léta vyhledává jordánský lékař Watek Al Qsous, držitel českého občanství. „Bývá tu deset dvanáct misí ročně. Pomáhali tu mnoha chirurgickými zákroky, a to nejen očními. Traumatologové přijíždějí jednou dvakrát ročně.“

V rámci programu proběhlo od roku 2015 v Jordánsku už 61 zdravotnických misí. Za tu dobu čeští lékaři odoperovali tři a půl tisíce místních a syrských pacientů, dodal zpravodaj Szántó.

Petr Pavel na státní návštěvě v Jordánsku (zdroj: ČT24)

V plánu je také návštěva vojenského podniku Jordan Design and Development Bureau, s nímž spolupracuje česká firma TATRA Trucks. Ve středu pak českou hlavu státu čeká série jednání s nejvyššími politickými představiteli země. Kromě krále Abdalláha II. a korunního prince Husajna jej přivítá například premiér Bišer Chasávna či předsedové Senátu Fajsal Fáiz a Poslanecké sněmovny Ahmad Safádí.

Klíčovými tématy jednání budou bezpečnostní situace v regionu a možnosti rozvoje vzájemných vztahů. Jordánsko je pro Česko jedním ze zásadních partnerů na Blízkém východě, míní Pavel. „Jordánsko vystupuje jako velice umírněný aktér v regionu, může mnoho věcí ovlivnit. Král má dobré vztahy se všemi lídry v regionu, toho by bylo určitě rozumné využít, aby se konflikt dál nevyhrocoval a naopak se ho podařilo dovést ke zdárnému řešení,“ vyjádřil přesvědčení prezident.